Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), care reprezintă interesele a peste 165.000 de angajaţi din sistemul de educaţie, a înaintat către senatori un apel public prin care solicită votarea legii prin care se oferă protecţie cadrelor didactice.

Acest demers are la bază numărul mare de agresiuni verbale şi fizice asupra cadrelor didactice, atât în interiorul unităţilor de învăţământ cât şi în afara acestora.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava, membră a FSLI, în urmă cu peste trei ani a fost depusă o iniţiativă legislativă privind protecţia cadrelor didactice în îndeplinirea atribuţiei specifice funcţiei. După ce a trecut tacit de Camera Deputaţilor, acest proiect de lege s-a blocat la Senatul României.

„Creşterea numărului de cazuri de violenţă din şcoli ne obligă să cerem imperativ parlamentarilor din Senatul României să urgenteze votarea acestei legi”, transmit sindicaliştii.

Aceştia explică faptul că această lege, după aprobare, va deveni o formă importantă de protecţie, iar spaţiul şcolar va fi unul mai sigur, care să prevină ca angajaţii din educaţie să mai fie victime ale agresiunilor de orice tip.

”Cazul recent de la Şcoala Băduleşti-Dâmboviţa al directorului bătut şi ameninţat cu moartea de un părinte, cazul de la Ploieşti în care o profesoară a fost înjunghiată de un fost elev sunt exemple mediatizatede agresiuni care au avut loc în cadrul unităţilor de învăţământ asupra cadrelor didactice. Şi sunt foarte multe alte cazuri de agresiuni asupra cadrelor didactice care nu sunt cunoscute de opinia publică. Violenţa din şcoli este o realitate şi o problemă extrem de gravă. De aceea, am cerut parlamentarilor din Senatul României să ia în dezbatere, cât mai repede posibil, acest proiect de act normativ, pentru a demonstra că îi respectă pe colegii noştri din unităţile de învăţământ şi că sunt interesaţi de ceea ce se întâmplă în mediul şcolar”, a arătat FSLI. Sindicaliştii spun că această lege, după aprobare, va deveni un scut de protecţie, iar spaţiul şcolar va fi unul mai sigur.