Cele două zile de cod galben de ninsori abundente, combinate cu viscol, s-au făcut resimțite și în municipiul Suceava, unde, deși s-a acționat continuu cu mașinile echipate cu lamă și sărăriță, inclusiv în timpul nopții, fiind suplimentate echipele de intervenție, traficul rutier și cel pietonal s-a desfășurat mai anevoios, în condiții de iarnă, în special pe arterele secundare.

O problemă des întâlnită, care a îngreunat acțiunea drumarilor și nu a permis o desfășurare normală a acțiunii de deszăpezire, o reprezintă mașinile parcate aiurea, care blochează accesul pe străzile înguste, din cartiere.

Problema a fost semnalată și de viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, care a verificat în teren activitățile de deszăpezire, inclusiv pe timpul nopții:

„Se intervine cu 15 mașini mari și 6 mici, inclusiv pe trotuare. Se acționează și pe străzi secundare. În unele zone utilajele nu pot interveni din cauza mașinilor parcate greșit! Foarte important, să nu uitați să vă echipați mașinile corespunzător pentru iarnă!”, a precizat Lucian Harșovschi, care a oferit și o serie de informații suplimentare, utile șoferilor și nu numai.

„Suntem în plină iarnă și vreau să reamintesc informațiile care trebuie știute de suceveni:
- numerele de telefon la care se poate suna non-stop pentru a sesiza diferite probleme în traficul rutier/pietonal sunt: (0731) 996 856 - dispecerat Diasil Service și 0230/212696 - Primăria Suceava;
- întotdeauna se va interveni mai întâi pe arterele principale și apoi pe cele secundare și adiacente;
- atunci când ninge abundent, oricât de multe utilaje ar acționa, acestea nu au eficiență maximă;
- trotuarele adiacente spațiilor comerciale trebuie deszăpezite de agenții economici (hcl 300/2018 - amendă cuprinsă între 200 și 2000 de lei);
- asociațiile de proprietari au obligativitatea de a curăța țurțurii de gheață de la nivelul superior al blocurilor (dacă nu se descurcă, pot apela la I.G.S.U Suceava);
- vom acționa cu sare cât este posibil și apoi cu nisip. Nu se va folosi pietriș, care va trebui strâns tot de noi în primăvară. De asemenea, se va acționa cu clorură de calciu și inhibitori.
Totodată vreau să vă informez că aceste deszăpeziri se fac și în funcție de buget.
De aceea, întotdeauna vom încerca să obținem un echilibru între eficiență și costurile primăriei”, a explicat viceprimarul Sucevei.

O solicitare amuzantă, primită de Lucian Harșovschi de la unii cetățeni, a fost să lase o serie de trotuare înzăpezite, să aibă unde se juca copiii:

Exemplu: „Rog analizați dacă ar fi posibil ca trotuarul de la blocul turn cu tv intermedia până la Nordic sa nu fie deszăpezit, pt. a fi folosit de copii la săniuș. Blocurile apropiate au acces și din străduța paralelă cu bulevardul”.

În condițiile în care temperaturile nu vor crește semnificativ, copiii se vor putea bucura în continuare de zăpada depusă în cele două zile de ninsori.