Membrii Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) din toată ţara s-au reunit recent în tradiţionala tabără de iarnă de la Mănăstirea Putna, unde, pe 1 ianuarie 2020, au sărbătorit 30 de ani de activitate neîntreruptă.
Tabăra de iarnă de la Mănăstirea Putna, organizată de ASCOR Suceava, la care au participat şi tineri din Basarabia şi Ucraina, a fost deschisă duminică, 29 decembrie 2019. Este deja o tradiţie pentru membrii Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) Suceava, dar şi din alte filiale din ţară, să petreacă intrarea în noul an aproape de mormântul Sfântului Ştefan cel Mare, în rugăciune, alături de monahi. Tinerii au participat în prima zi din 2020la Sfânta Liturghie, apoi au făcut un tur al mănăstirii şi muzeului de la Putna. În seara de 30 decembrie a avut loc „Retragerea cu torţe”, la care a fost reprezentat, pe Dealul Crucii, numărul 30, în contextul aniversării a 30 de ani de ASCOR.
În 2018, tinerii din ASCOR au fost cei care au dat startul manifestărilor de Centenar. Ei au scris cu torţe pe Dealul Crucii de la Putna numărul 100. Din programul taberei de iarnă au mai făcut parte concerte de colinde, o expoziţie foto, conferinţele susţinute de scriitorul Adrian Alui Gheorghe şi de Protos. Dosoftei Dijmărescu, dar şi vizite la Chilia Sf. Daniil Sihastrul sau la Sihăstria Putnei.
Serbare naţională a studenţilor români, atât din ţară, cât şi din diaspora, Basarabia şi Nordul Bucovinei, în anul 2021
Studenţii ortodocşi au decis în cadrul taberei din acest an să organizeze anul viitor, împreună cu Mănăstirea Putna, o reeditare a Marii Serbări de la Putna şi a Congresului Studenţilor Români de Pretutindeni organizate în anul 1871, la iniţiativa lui Mihai Eminescu. „Vom pregăti pentru 2021, împreună cu obştea Mănăstirii Putna, serbarea naţională a studenţilor români, atât din ţară, cât şi din diaspora, Basarabia şi Nordul Bucovinei”, a anunţat preşedintele ASCOR Iaşi, Emanuel Buta, pentru Basilica.ro. Evenimentul va avea loc pe 15 august 2021, de hramul Mănăstirii Putna, când se vor împlini 150 de ani de la serbarea naţională a studenţilor români, organizată de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ciprian Porumbescu şi de alţi tineri din generaţia lor, în anul 1871.
La serbarea organizată în anul 1871 au participat 3.000 de români, „3.000 de suflete din Dobrogea, aflată în Imperiul Otoman, Basarabia, aflată în Imperiul Rus, Bucovina, Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, toate aflate în Imperiul Austro-Ungar, dar fiecare cu un statut diferit, s-au rugat pentru un ideal comun la mormântul Sfântului Ştefan”.
ASCOR - 30
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România a fost fondată pe 14 iunie 1990 la Bucureşti, cu binecuvântarea Sfântului Sinod, la iniţiativa unor studenţi şi doctoranzi de la diferite facultăţi. ASCOR are un caracter naţional, cu filiale în toate centrele universitare din ţară: Sibiu, Craiova, Alba Iulia, Oradea, Timişoara, Baia Mare, Iaşi, Suceava, Bacău, Galaţi, Constanţa, Tulcea etc. ASCOR desfăşoară diverse activităţi spirituale, culturale, dar şi social-filantropice.
Comentarii