Vântul puternic din ultimele două zile a demonstrat că asigurările autorităților legate de siguranța depozitelor de deșeuri din județ nu au acoperire. La singurul depozit de deșeuri dat în folosință, cel de la Moara, miercuri și joi câmpurile din jur s-au acoperit de hârtii, folii de material plastic și cartoane pe o rază de circa 1 km. Administratorul depozitului, Valerian Popovici, a declarat, joi după-amiază, că estimează cantitatea împrăștiată pe câmpuri la „maximum 4-5 tone”. Cauza este, evident, vântul care a bătut cu putere și a antrenat gunoaiele peste cele două garduri ale depozitului. Valerian Popovici a explicat că zona este una turbionară și, în condițiile date, singura soluție ar fi fost să contacteze cei 14 operatori și să sisteze colectarea deșeurilor și descărcarea lor în depozit pe perioada cât vântul a bătut cu putere. „Noi punem pământ în fiecare zi peste gunoiul descărcat. Ceea ce vedeți pe câmpuri s-a împrăștiat în momentul descărcării din mașini. Vântul a bătut foarte tare, a ridicat hârtia și folia, le-a trecut peste gardul înalt de patru metri și le-a dus până la 1 km în jurul gropii. La vânt slab și moderat nu sunt probleme. Varianta de a nu se întâmpla asta era una singură: să nu se descarce, dar asta însemna să paralizăm întreg județul. Vă dați seama, la noi se aduc 300 de tone de deșeuri pe zi”, a spus Valerian Popovici.

În opinia sa, ceea ce s-a întâmplat acum ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toți primarii din județ în ceea ce privește colectarea selectivă: „dacă se selecta la sursă, dacă ar fi fost doar fracție umedă nu era disconfortul atât de mare”.

Administratorul depozitului de deșeuri de la Moara a mai spus că luni va avea o întâlnire cu conducerea Consiliului Județean Suceava și va solicita adoptarea unei hotărâri de consiliu care să stabilească sistarea colectării deșeurilor în perioadele de cod galben de vânt.

Potrivit acestuia, atât joi, cât și vineri, 20 de angajați ai depozitului se vor ocupa de strângerea gunoaielor de pe câmpuri, într-o acțiune de salubrizare a zonei.