Centrul de Transfuzii Sangvine Suceava nu mai are stocuri de sânge pentru a asigura necesarul pentru spitalele din județ. Directorul centrului, dr. Maria Pilat, a declarat, vineri, că numărul de donatori a scăzut dramatic și necesarul de sânge pentru pacienții non-COVID internați în spitalele din județ este satisfăcut cu maximă dificultate. Criza afectează toate grupele de sânge. „Nu avem sânge liber de COVID. Rugăm donatorii fidelizați să vină să doneze, este mare nevoie de sânge”, a declarat dr. Maria Pilat. Vineri, la Centrul de Transfuzii Suceava au fost doar patru donatori.

Medicul a precizat că donatorii din zona de carantină – municipiul Suceava și comunele Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei, trebuie să-și facă înainte testul pentru COVID-19, gratuit, la Direcția de Sănătate Publică, pe bază de programare. Cei care au efectuat testul sunt invitați să se prezinte pentru donare în cel mai scurt timp de la primirea rezultatului, iar în intervalul dintre testare și donare să evite orice potențială sursă de infectare.

Donatorii din afara zonei de carantină nu trebuie să se testeze pentru COVID-19; aceștia trebuie să respecte regulile cunoscute pentru donarea de sânge.

Astfel, nu pot dona persoanele care au avut sau au boli de inimă (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angina pectorală); cu traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; astm bronşic; alergie severă ; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

Există şi câteva criterii de excludere temporară de la donare: boli infecţioase (gripă, infecţii bacteriene); anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenţii chirurgicale, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV; vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare în ultimele 3 luni; consum de alcool (inclusiv bere) în ultimele 48 de ore; consum de medicamente în ultima lună; tatuaje în ultimele 6 luni.

Pe lângă cele amintite anterior, donatorii trebuie să aibă greutatea minimă de 60 de kg bărbaţii şi 55 de kg femeile şi tensiunea arterială între 100 şi 180 mmHg.

Dimineaţa înainte de recoltare se recomandă a se consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe. Nu se fumează înainte şi după donare cel puţin o oră, nu se donează după o noapte nedormită.

După donare se stă în repaus în sala de aşteptare 15-30 minute pentru a evita un leşin pe scări, pe holuri şi rănirea donatorului.