Centrul de Transfuzii Suceava începe, de săptămâna viitoare, recoltarea de plasmă de la pacienți vindecați de COVID -19. Directorul centrului, dr. Maria Pilat, a declarat, vineri, că recoltarea de la donatori se va face prin metoda clasică, după aceleași criterii de la donarea de sânge, la care se adaugă cele specifice pentru persoanele care au avut COVID. Cel mai important este ca aceștia să nu aibă comorbidități care îi exclud de la donare. Dr. Pilat a arătat că de luni, 11 mai, va începe contactarea potențialilor donatori de plasmă, iar după recoltare, probabil pe 17 mai, se vor trimite primele probe la București pentru efectuarea unor analize suplimentare, care nu se pot face la Suceava (testare PCR pentru virusurile transmisibile prin sânge: HIV, HBV, HCV, testare anticorpi anti-HLA la donatorii cu antecedente de transfuzie de sânge și donatori de sex feminin care au avut sarcini, dacă acest test nu a putut fi efectuat în etapa de preselecție). Primele tratamente cu plasmă convalescentă recoltată la Suceava se vor efectua, cel mai probabil, la Spitalul de Urgență Suceava în jurul datei de 23 mai. Zilele de recoltare pentru donatorii care au avut COVID vor fi luni și marți, diferite față de cele alocate celorlalți donatori.

Întrebată despre posibilitatea implementării metodei de recoltare prin plasmafereză, dr. Pilat a precizat că la acest moment Centrul de Transfuzii Suceava nu dispune de personal și de echipamentele medicale necesare, în afara celor de plasmafereză, pentru aceasta, însă dacă vor fi asigurate condițiile, de către Consiliul Județean, și donatorii acceptă, ea nu refuză să lucreze și în acest mod.

Recoltarea plasmei convalescentă prin plasmafereză este amplu subiect de dispută între furnizorul acestor echipamente, Florin Hozoc, directorul general al unei companii farmaceutice, și centre de transfuzii din țară.

 

Florin Hozoc oferă echipamentul și 500 de kituri pentru utilizare gratuită timp de un an

Contactat telefonic, vineri, Florin Hozoc acuză directorul centrului de transfuzii de lipsă de interes față de metode noi de recoltare a plasmei și de „bătaie de joc de donare”, pe motiv că prin plasmafereză cantitatea de plasmă extrasă de la donatori este de trei ori mai mare și donatorul poate fi rechemat la două săptămâni, nu la două luni, ca la donarea clasică.

Florin Hozoc a declarat că el oferă echipamentul, 500 de kituri, instruirea personalului și mentenanța aparatului, pentru utilizare gratuită timp de un an, cu singura obligație de efectuare a minimum 65 de donări/lună. Asta înseamnă o medie de 3 donatori/zi. Florin Hozoc a spus că a fost contactat de medici din Suceava și de unul dintre prorectorii Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, care l-au întrebat despre această metodă, că a informat atât Ministerul Sănătății, cât și autoritățile din Suceava oficial despre oferta menționată anterior, dar până acum nu s-a concretizat nimic.

 

Miza războiului cu centrele de transfuzie este schimbarea legislației privind donarea

Întrebat care este câștigul său, având în vedere că este reprezentantul unei companii farmaceutice, precum și despre miza acestei campanii insistente de promovare a unor echipamente oferite gratuit, dar pe care centrele de transfuzii sunt reticente în a le primi, Florin Hozoc a răspuns că „nu este nimic ilegal dacă și eu fac profit din salvarea vieții oamenilor”. Miza acestui război este schimbarea legislației din România, care prevede că doar statul poate colecta de la donatori sânge și plasmă, pe care le oferă gratuit pacienților. În România sângele este o „marfă” care nu se poate vinde/cumpăra, iar activitatea de donare se realizează doar prin centrele de stat. Ceea ce vrea Florin Hozoc este modificarea legii, astfel încât și centrele medicale private să poată colecta plasmă pentru obținerea de imunoglobuline.

„Dacă se modifică legislația și îi lasă și pe privați să colecteze, cu echipamentele pe care le dau acum în folosință gratuită pentru un an pot să-mi fac un centru în România și astfel echipamentele rămân în țară, la centrul pe care îl fac. Dacă nu, le iau și le duc în Ungaria. Echipamentele sunt cumpărate de mine”, a afirmat Florin Hozoc.

Întrebat dacă a condiționat alocarea gratuită de echipamente de plasmafereză și de kituri către centrele de transfuzie, de modificarea legislației privind monopolul statului român asupra donării de sânge și plasmă, reprezentantul companiei farmaceutice a răspuns că nu. Singura condiționare este că dacă un centru de testare nu realizează minimum 65 de recoltări/lună, aparatul este retras și relocat la un alt centru care are această disponibilitate.

 

La ce pacienți se poate administra plasma convalescentă

Potrivit unei știri de joi, 7 mai, a unei agenții de presă, printre centrele de transfuzie care au refuzat echipamentul pus la dispoziție de Florin Hozoc se numără și cel de la Timișoara, care este centru regional, cu personal mult mai numeros și dotare conexă mai bună, comparativ cu centrele județene.

Centrul Regional de Transfuzii Timișoara a optat tot pentru recoltarea de plasmă prin metoda clasică și cu echipamentele pe care le are în dotare.

Conform reglementărilor adoptate de Ministerul Sănătății, http://www.ms.ro/2020/04/22/metodologia-pentru-colectarea-testarea-procesarea-stocarea-si-distributia-a-plasmei/, plasma se va administra doar pacienților critici infectați confirmați cu COVID-19 (prin metoda RT-PCR), cu vârsta de cel puțin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă convalescentă COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc următoarele criterii: se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de ATI, prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe/a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat; sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice.