Personalul medical afiliat la Federația Sanitas din spitalele din județul Suceava se află în grevă japoneză din cauza nemulțumirilor legate de acordarea unor drepturi prevăzute de lege. Președintele Sanitas Suceava, Romică Balan, a declarat, miercuri, că este vorba despre 1.940 de membri, din 10 sindicate afiliate, din spitale și unitatea medico-socială din Broșteni. Balan a subliniat că manifestarea de protest este fără întreruperea activității, doar cu afișarea de banderole și cocarde, pe parcursul întregii zile.
Greva japoneză a personalului din spitale a fost convenită de Federația Sanitas la nivel național și, în funcție de negocierile cu responsabilii din sistemul de sănătate, ar putea fi urmată de un „marș al tăcerii” la București, între sediul Ministerului Sănătății și sediul Guvernului.
Principala nemulțumire a sindicaliștilor este cea legată de acordarea unitară a sporurilor de 55-75 la sută pentru activitatea desfășurată în situații deosebit de grave.
Manifestarea de protest are loc de Ziua Internațională a Muncii Decente, zi în care membrii Sanitas „doresc să atragă atenția că ei continuă să își facă datoria cu decență, însă guvernanții români îi tratează cu maximă indiferență”.
„Federația Sanitas a fost nevoită să declanșeze greva japoneză pentru a trage un puternic semnal de alarmă, colectiv, asupra faptului că salariații din sistemele care asigură prevenția, tratamentul și îngrijirea populației acestei țări, cu preponderență în această perioadă în care noul coronavirus face ravagii, sunt epuizați fizic și psihic, sunt discriminați și expuși disprețului public printr-o excesivă mediatizare a răsplăților financiare promise sau chiar legiferate, dar în realitate neacordate! Mai mult decât atât, acești salariați sunt cei mai expuși contaminării cu SARS-Cov-2, 1 din 25 de nou infectați fiind din rândul personalului medical sau auxiliar”, a mai spus Romică Balan.
Din sindicatul Sanitas fac parte salariați din spitale, asistență socială, direcțiile de sănătate publică, unitățile de asistență medico-socială, Ambulanță și medicina școlară. Ei cer respectarea tuturor drepturilor: de natură salarială, de protecție la locul de muncă, de repaus pentru recuperarea capacității de muncă, precum și eliminarea discriminării între categoriile de salariați din același tip de unități și cu același tip de activitate.
Comentarii