Eroul Ioan Grosaru de la Păiseni - Cornu Luncii a fost comemorat și în acest an, în condiții de pandemie, cu o coroană de flori depusă la monumentul de la mormântul său de doi militari – caporalul Dumitru Florea și locotenent colonelul Florin Crăciun, președinte, respectiv vicepreședinte al Asociației Militarilor Veterani - AMVVD. Evenimentul simbolic s-a desfășurat pe 11 noiembrie, când este marcată Ziua Veteranilor din teatrele de operații, dedicată militarilor români căzuți sau răniți după anul 2000, în misiuni de menținere a păcii desfășurate sub egida NATO.

Caporalul Dumitru Florea este unul din cei cinci militari din județul nostru răniți în misiuni internaționale. Bilanțul negru cuprinde un militar căzut la datorie, eroul Ioan Grosaru, în 2007, în Irak, și cinci militari din județul nostru răniți în misiuni în Afganistan. Pentru caporalul Dumitru Florea, încărcătura momentului este lesne de înțeles. Acesta a trăit cu emoție momentul comemorării camaradului Ioan Grosaru, care a fost mai puțin norocos decât el.

 

Moartea eroică a lui Ioan Grosar

Pe 21 septembrie 2007 Ioan Grosaru se afla într-un TAB, în misiune de patrulare în Irak. Vehiculul militar a trecut peste un dispozitiv exploziv şi a luat foc, iar Grosaru a rămas ultimul în interior pentru a asigura evacuarea colegilor. Din păcate, muniţia din dotarea TAB-ului a explodat şi i-a curmat viaţa.Datorită unor oameni care s-au implicat cu toate puterile în activitățile de comemorare, mormântul de la Păiseni al eroului Grosaru este acum un adevărat monument închinat tuturor eroilor din zona Cornu Luncii. Crucea de la căpătâiul eroului este una monumentală, de 15 tone și 7,5 metri înălțime.

 

Caporalul Florea a trecut și el razant pe lângă moarte

Dumitru Florea a fost la un pas de moarte în august 2017, în Afganistan.

O echipă de militari români executa în acea zi misiuni de patrulă de transport şi escortă a unei echipe a coaliţiei de instruire a forţelor de securitate afgane, lângă Kandahar, iar militarii au fost nevoiţi să răspundă cu foc la atacul unor insurgenţi.

În urma schimbului de focuri, un insurgent a fost omorât, altul a fost rănit, iar un militar român a fost şi el rănit la antebraţ. Cel din urmă este Dumitru Florea.

„Am suferit o plagă prin împuşcare în Afganistan, nu vă pot spune în detaliu ce s-a întâmplat, pe scurt o schijă dintr-un glonţ care s-a fracturat bucăţi din placa mea de protecţie mi-a prins braţul drept şi mi-a afectat toţi nervii de control. Am avut foarte mare noroc, 99% din colegii care au trecut prin ce am trecut eu nu au rezistat, au picat la datorie”, ne-a relatat caporalul Florea.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru că marchează două momente: la această dată a intrat în vigoare, în 1918, armistițiul care a pus capăt Primului Război Mondial, deschizând drumul Marii Uniri, dar și ziua în care primul militar român a căzut în teatrele de operații, Iosif Fogorași, în Afganistan, în anul 2003.