Poveștile și viața „Tezaurelor Umane Vii” se găsesc pe o platformă online. Programul „Tezaure Umane Vii”, lansat în urmă cu 10 ani, are, în sfârșit, o pagină web dedicată celor care au primit acest titlu. Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, a realizat acest proiect pentru protejarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Județul Suceava are mai multe „Tezaure Umane Vii”, suceveni păstrători de tradiție, printre care amintim: Felicia Cuciureanu, horitoare din Bilca, Dorin Cocârţă, dansator popular din Fundu Moldovei, Vasile Ungureanu din Mălini, interpret popular care confecționează instrumente pastorale tradiţionale, Traian Davidean din Frătăuții Noi, cojocar care păstrează acest meșteșug încă din anul 1940. Talentul și efortul lor ne asigură continuitatea anumitor elemente autentice de patrimoniu imaterial.

 

·       „Acum, aceste nume capătă un chip și o poveste de viață”

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat: „La zece ani de când se derulează acest program, am luat inițiativa de a digitaliza proiectul, pentru a fi accesibil tuturor celor care folosesc platforme online. Pe website-ul Ministerului Culturii veți afla informații despre acești oameni valoroși care păstrează și transmit, prin munca lor, tradițiile și valorile naționale. Dacă nu am fi generat și partea digitală a proiectului, am fi avut, ca și până acum, doar o listă de nume. Acum, aceste nume capătă un chip și o poveste de viață. Din păcate, din cele 62 de persoane care au primit această distincție, 14 au plecat dintre noi. Veți regăsi, însă, și poveștile lor pe website, un semn de prețuire din partea noastră”.

Prin digitalizarea acestui proiect, s-au încărcat pe pagina web a Ministerului Culturii fișele acestor tezaure umane ale patrimoniului nostru imaterial. Sunt menționate aici descrierea meșteșugului, a îndeletnicirii, practicii sau alte activități derulate, de la cine au învățat, precum și motivația de a lucra și de a transmite mai departe munca lor. Toate aceste date pot fi accesate aici: http://www.cultura.ro/tezaure-umane-vii

 

·       Patrimoniul imaterial

Programul „Tezaure Umane Vii” a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. „Acesta vizează, pe de o parte, creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg. Pe de altă parte, își dorește identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia”, susțin reprezentanții Ministerului Culturii.