Analiza efectuată de Direcția de Sănătate Publică Suceava, în perioada martie – noiembrie 2020, referitoare la evaluarea mediului de risc privind infecția cu virusul SARS-COV-2, a arătat că pe primele trei poziții în ceea ce privește cauzele care au produs infectările de la nivel județean sunt: 1. evenimentele sociale/petreceri private; 2. familia; 3. locul de muncă. După acestea vin, în ordine, 4. cercul de prieteni; 5. deplasările în concedii; 6. transportul în comun; 7. baruri/terase; 8. piețe; 9. spații comerciale/ supermarket-uri; 10. centre rezidențiale; 11. săli de fitness/ club sportiv; 12.revenirea în țară din zone de risc; 13.        biserici/lacașe de cult; 14. Spitale/cabinete medicale/stomatologice.

Prefectura Suceava a transmis, printr-un comunicat de presă, că evoluția cazurilor în județul Suceava din luna martie și până în prezent a fost direct influențată, pe lângă mediul de risc, și de gradul de conștientizare al populației privind respectarea măsurilor impuse de autoritățile centrale și județene. „La nivelul județului Suceava au fost realizate campanii de informare publică în toată această perioadă, activitate ce se va desfășura și în continuare. Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică apreciază că mediile de risc identificate pot fi diminuate prin campanii susținute de conștientizare a populației pentru respectarea măsurilor impuse de autorități”, se arată în comunicat.

Având în vedere datele prezentate de specialiștii Direcției de Sănătate Publică Suceava și de evoluția cazurilor de Covid-19, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan face un apel către cetățenii județului Suceava la respectarea regulilor, la evitarea zonelor aglomerate și a deplasărilor inutile.  „Igienizarea/ dezinfectarea frecventă a mâinilor, purtarea mijloacelor de protecție individuală sunt măsuri necesare pentru a proteja sănătatea tuturor. Purtarea CORECTĂ a măștilor de protecție trebuie să devină prioritară”, este mesajul prefectului.

Reamintim că la linia telefonică TelVerde 0800800165, cetățenii pot sesiza cazurilor de încălcare a normelor de protecție, iar la TelVerde 0800800358 pot apela pentru recomandări  și informații legate de COVID-19. De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică Suceava pune la dispoziţia populaţiei un număr de CALL CENTER, 021.414.44.30, la care cetăţenii pot primi informaţii cu privire la virusul SARS CoV 2 și pot accesa una din următoarele trei opţiuni: 1.Informaţii Simptome; 2.Informaţii Contact Direct; 3.Informaţii Izolare.

Numărul 021.414.44.30 poate fi apelat din toate reţelele de telefonie fixă sau mobilă, în intervalul orar orele 8-16, de luni până vineri.

Cetățenii se pot adresa și Centrului Județean de Coordonare si Conducere a Interventiei Suceava la adresa de e-mail cjcci.sv@gmail.com sau telefon 0230.220.103.