Centrul de Transfuzie Sangvină Suceava va fi deschis pentru donatori sâmbătă, 29 noiembrie a.c., în intervalul orar 8.00-13.00. Directorul CTS, dr. Maria Pilat, a declarat, luni, că sâmbătă se pot prezenta atât donatorii de sânge, cât și cei pentru plasmă Covid-19. Prin prelungirea programului într-o zi de weekend, medicii speră că vor veni să doneze și persoane care în timpul săptămânii lucrează și nu pot lipsi de la serviciu. Dr. Pilat a declarat că stocurile de sânge sunt la limită, iar cele pentru grupele rare și RH negativ sunt foarte mici. Pandemia de Covid-19 a afectat activitatea de donare, pe de o parte din cauza reticenței donatorilor, iar pe de altă parte deoarece Centrul de Transfuzii nu a mai putut organiza campanii mobile de recoltare. Ultima campanie de acest fel din anul 2020 a fost în luna februarie, înainte de declanșarea pandemiei.
Pentru a fi eligibili pentru donarea de sânge donatorii trebuie să îndeplinească anumite condiții, legate de vârstă, greutate, puls şi tensiune arterială sistolică etc.
Astfel, donatorii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 ani, să aibă greutatea peste 60 de kilograme, să aibă pulsul regulat, de 60-100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg, să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele şase luni, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării şi să nu sufere de afecţiuni cronice. Înainte și după donare nu se fumează.
Potrivit legislației, un donator primește - în semn de recunoștință, nu ca plată, 7 tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariaţi; o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor; decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reşedinţă înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde îşi are sediul instituţia la care se efectuează donarea de sânge; în cazul în care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună.
Menționăm că datele statistice arată că aproximativ unul din 10 pacienți internați, mai ales în secțiile de chirurgie, hematologie, oncologie, ginecologie, obstetrică, ortopedie, are nevoie de o transfuzie. Acestora li se adaugă pacienți din secțiile de interne, oncologie sau hematologie, care au nevoie de transfuzie de trombocite. De multe ori acești pacienți necesită măcar două unități de sânge sau produse derivate din sânge.
Comentarii