Municipalitatea suceveană a primit de la Guvern suma de 10 milioane de lei – ajutor de încălzire pentru plata subvenției pentru termoficare. Decizia Guvernului, luată când era încă sub conducerea premierului Ludovic Orban, va fi concretizată printr-o rectificare bugetară care se va decide în ședința de îndată a Consiliului Local Suceava, convocat joi, 10 decembrie.

“Ne vin acești bani ca o mănușă, ca să spun așa, pentru că în prezent avem 6 milioane de lei datorii la subvenție, o vom stinge, iar 4 milioane de lei vor rămâne ca avans. Joi vom avea o ședință de Consiliu Local de îndată, vom rectifica aceste sume și vom merge mai departe cu reabilitarea rețelelor de transport și distribuție pe fonduri europene. Ne dorim să finalizăm aceste lucrări, astfel încât să avem un serviciu performant și civilizat de termoficare în municipiu, cu costuri suportabile pentru suceveni”, a spus primarul Ion Lungu.

În prezent, aproximativ 45% din locuințele din municipiul Suceava sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, care aparține administrației locale, dar este gestionat de un operator privat, Thermonet, în vreme ce furnizorul de energie termică, Bioenergy, este de asemeni privat.

Sucevenii racordați la sistemul centralizat de termoficare plătesc 240 de lei/gigacalorie, adică jumătate din prețul local pentru energia termică destinata populației de 480,18 lei, diferența fiind subvenționată de către Primărie.