Scene nemaivăzute, marți seară, la meciul de Champions League dintre Paris Saint Germain și İstanbul Bașakșehir, oficiat de cea mai bună brigadă de arbitri din România, alcătuită din arădeanul Ovidiu Hațegan, suceveanul Sebastian Gheorghe și orădeanul Octavian Șovre.

Partida a fost suspendată în minutul 14, în urma protestelor jucătorilor turci la adresa arbitrului de rezervă, Sebastian Colțescu. La indicația acestuia, centralul Ovidiu Hațegan i-a dat cartonaș roșu unui membru al staff-ului celor de la Istanbul Bașakșehir. Este vorba de Pierre Webo, un fost internațional camerunez care și-a încheiat cariera în Turcia. „A fost acel negru, vezi cine este. Nu este posibil să se comporte așa”, i-a spus Colțescu lui Hațegan, conform celor de la Movistar. Webo a auzit conversația și a ieșit imediat la atac. „De ce ai spus 'negru'? De ce spui 'negru'?”, a răbufnit camerunezul la adresa arbitrului de rezervă. Colțescu a încercat să se apere și să transmită că nu a folosit nici o tentă rasistă, ci a făcut afirmația respectivă în scop de identificare, dar nu i-a putut convinge pe oficialii lui Bașakșehir. „Ești un rasist”, s-a auzit strigând antrenorul turcilor, Okan Buruk. Imediat a intervenit și Demba Ba, jucătorul care a și condus revolta turcilor, cerându-le coechipierilor să iasă de pe teren.

Între timp și starurile lui PSG au venit lângă brigada de arbitri pentru a afla ce s-a întâmplat. „Dacă al patrulea oficial a spus asta, atunci trebuie să plece”, i-a spus Kylian Mbappe lui Hațegan. „Nu vom mai juca! Nu vom sta pe teren cât timp acest om mai este aici”, a răbufnit și Neymar.

După ce echipele au intrat la vestiare, UEFA a analizat contextul și le-a transmis turcilor că trebuie să intre pe teren până la ora 23:00 (ora României), altfel riscă să piardă partida la „masa verde”. Jucătorii de la PSG și-au dat acordul să revină pe gazon, însă turcii au refuzat să ofere vreun răspuns. Ulterior, UEFA a hotărât ca partida să se reia miercuri seară, pe 9 decembrie, de la ora 19:55, însă cu o brigadă nouă de arbitri. La centru se va afla olandezul Danny Makkelie, care va fi ajutat la cele două linii de conaționalul Mario Diks și polonezul Marcin Boniek. Arbitru de rezervă a fost desemnat tot un polonez, Bartosz Frankowski, iar în camera VAR vor rămâne italienii Marco Di Bello și Maurizio Mariani.

Forul european a anunțat că a demarat o anchetă pentru a analiza incidentele de la partida dintre Paris Saint Germain și Istanbul Bașakșehir, însă ar fi păcat ca această întâmplare nefericită, pornită de la o exprimare greșită a lui Sebastian Colțescu, să afecteze activitatea brigăzii formate din Ovidiu Hațegan, Sebastian Gheorghe și Octavian Șovre, care traversau un moment excelent al carierei.

Întâlnirea de pe stadionul Parc des Princes a fost a șasea partidă consecutivă oficiată de arbitrii români în acest sezon de Champions League, ceea ce reprezintă un nou record, în condițiile în care nu s-a mai întâmplat ca o altă brigadă să fie delegată în fiecare etapă din faza grupelor.

Precedentele cinci partide arbitrate de Ovidiu Hațegan, Sebastian Gheorghe și Octavian Șovre în cea mai importantă competiție de cluburi europeană sunt: Dinamo Kiev – Juventus 0-2 (20 octombrie), Atletico Madrid – RB Salzburg 3-2 (27 octombrie), Atalanta – Liverpool 0-5 (3 noiembrie), Manchester United – İstanbul Bașakșehir 4-1 (24 noiembrie) și Șahtior Donețk – Real Madrid 2-0 (1 decembrie).

În vârstă de 43 de ani, suceveanul Sebastian Gheorghe a început arbitrajul încă din perioada adolescenței, la îndemnul tatălui său, Constantin Gheorghe, și el fost purtător al ecusonului FIFA. Sebi a debutat în Liga I în urmă cu 13 ani, cu prilejul unui meci între Gloria Bistrița și Sportul Studențesc București, iar în anul 2016 a avut șansa de a fi delegat atât la Campionatul European din Franța, cât și la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.