Zeci de oameni ai străzii, care își petrec zilele și nopțile prin canale, pe holurile gării ori printr-o sală de așteptare, au fost adunați de către polițiștii locali suceveni, au fost testați de Covid-19 și apoi duși la un centru special amenajat pentru ei, unde beneficiază nu doar de căldura atât de necesară în aceste zile, cât și de condiții decente de viață.

Acțiunea, care se desfășoară în fiecare iarnă, a fost intensificată în această perioadă, din cauza temperaturilor foarte scăzute, care le pun viața în pericol celor care au ajuns oameni ai străzii.

Chiar de afară e ger “de crapă pietrele”, polițiștii locali au luat la rând toate locurile în care știu că se adăpostesc cei fără locuințe, iar pe cei găsiți în locuri improprii, dormind pe jos, prin câte o scară de bloc, prin canale, pe câte un morman de zdrențe sau prin Gara Burdujeni, i-au servit cu ceai cald și apoi au chemat Salvarea să îi ducă la testare și la adăpost.

“În fiecare iarnă facem această operațiune, cutreierăm orașul în căutarea lor și de obicei avem cam 14-16 oameni ai străzii pe seară, iar uneori mai mulți. Este foarte important faptul că avem în permanență la dispoziție locurile de cazare de la adăpostul Lumină Lină, cu o capacitate de 34 de persoane, iar de cum începe sezonul rece îi ducem acolo, unde beneficiază de toate condițiile necesare, de la căldură, apă caldă, hrană adecvată, paturi etc. Ne bucură faptul că beneficiem și de sprijinul cetățenilor, care ne anunță imediat când apare o persoană nouă, fără adăpost, în zonele frecventate de ei”, a spus șeful Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei.

Ce s-a schimbat față de iernile trecute este faptul că, înainte de a fi duși la adăpost, oamenii străzii sunt transportați cu Ambulanța sau mașini ISU la Spital, pentru testarea COVID, astfel încât să nu ajungă persoane bolnave la un loc cu cele sănătoase, existând riscul de a apărea un adevărat focar de boală. Mai mult, ca măsură de precauție, la adăpost a fost amenajată și o cameră de izolare, pentru cei care reprezintă un risc pentru ceilalți “locatari”.

Tot ca măsură nouă, impusă de pandemie, polițiștii locali din patrulele trimise în teren au la dispoziție măști de protecție, pe care le oferă oamenilor străzii, majoritatea având unele vechi, înnegrite chiar de prea mult purtat.

Practic, dacă până acum misiunea lor viza ca aceștia să nu înghețe, să aibă unde dormi, să bea un ceai cald și să beneficieze de hrană, acum li se poartă de grijă și să nu se îmbolnăvească sau, după caz, să fie îngrijiți medical.

O altă măsură care îi vizează este identificarea lor, toți fiind cuprinși într-o bază de date cu locurile în care se găsesc și de unde vin, pentru că doar o parte sunt din municipiul Suceava, dar alții vin de prin județ sau chiar din alte județe. În cazul acestora din urmă, sunt contactate autoritățile locale de care aparțin, fiind făcute demersuri pentru “repatrierea” lor. Doar că unii revin mereu…