Vortexul polar care a ajuns și în România, cu temperaturi de până la –20 de grade Celsius, demne de gerul Bobotezei, se resimte din plin în consumurile de căldură din toate locuințele.

Indiferent că sunt la sistemul centralizat de termoficare, au centrale pe gaz metan, pe lemne sau pe energie electrică, sucevenii au trebuit să consume mai mult decât în perioadele anterioare, pentru a avea confort termic în locuințe, în ciuda gerului de afară.

În municipiul Suceava, unde principalul furnizor de energie termică este Thermonet, producător fiind Bioenergy, consumul de căldură în locuințele racordate la sistemul centralizat de termoficare a crescut cu aproximativ 22%.

Mugur Corlățan, directorul Thermonet Suceava, a explicat: “În raport direct cu consumul crescut de energie termică și achizițiile au crescut cu 20%, astfel încât să ne asigurăm că nu apar probleme la asigurarea căldurii și apei calde. Nici pe partea de transport și distribuție nu au fost probleme în aceste zile geroase, intervențiile anterioare fiind finalizate înainte de scăderea temperaturilor. O singură sincopă a apărut în zona Gării Burdujeni, la o scară de bloc la care a cedat instalația interioară. Noi am izolat de rețea imobilul afectat, pentru a limita pierderile de agent termic, urmând ca imediat după ce asociația finalizează reparațiile să reluăm furnizarea căldurii și apei calde”.

Din fericire, conform meteorologilor, vom mai avea de îndurat temperaturi extreme doar două zile, de miercuri-joi urmând să fie înregistrate chiar și temperaturi pozitive, care nu sunt așa de îmbucurătoare pentru cei care locuiesc pe străzi pe care „se înmoaie asfaltul”.