O situație neobișnuită, dar care aduce din nou în atenție o problemă generalizată, s-a înregistrat săptămâna aceasta în municipiul Suceava, unde un pui de câine a fost abandonat, dar nu oriunde, ci aruncat de-a dreptul ca un gunoi, într-un punct de colectare îngropat, unde ar fi murit sufocat de deșeuri.

Crunta faptă, cu autor necunoscut, a fost semnalată de către viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, care a descris cum a ajuns să fie salvat câinele, cu ajutorul colegilor săi din Primărie, dar a venit și cu informații noi despre amploarea fenomenului de abandonare a câinilor în municipiu:

“Abandonat și nu oriunde, ci în unul dintre amplasamentele îngropate din oraș, fără milă, asemenea unui gunoi menajer.
Cu toate acestea, cățelul din imagine a avut șansa ca un trecător să îl audă și să facă imediat sesizare către colegii din cadrul Serviciului de Ecologizare și Gestionare câini fără stăpân, care au recurs la mijloacele necesare pentru a-l putea salva de sub deșeuri. Din păcate acest caz nu este singular, frecvent în municipiul Suceava sunt aduși și abandonați mulți căței. În consecință, administrația locală continuă acțiunile de strângere a câinilor fără stăpân de pe străzile din municipiul Suceava. Anul trecut, 716 câini au fost capturați și duși în adăpostul de pe strada Energeticianului, unde li s-au efectuat deparazitarea, sterilizarea, vaccinarea și microciparea”.

Viceprimarul Sucevei a precizat că, datorită colaborării cu Asociația PRO ANIMALS TINA, 625 de căței au fost adoptați, dintre aceștia 42 în țară, iar 583 în străinătate.
“Încurajez în continuare adopția din adăpost, aceasta este gratuită și se poate realiza la sediul adăpostului sau printr-o solicitare trimisă pe adresa de e-mail adoptiicatei@primariasv.ro. În prezent, în adăpost sunt 287 de căței care așteaptă să fie adoptați. Locul animalelor nu este pe stradă!”, a mai spus Lucian Harșovschi.

Adăpostul de animale al municipalității sucevene este situat în apropiere de fosta Termica, pe strada Energeticianului, acolo fiind amenajate, pe lângă padocuri pentru câini, cabinete veterinare unde sunt efectuate operațiunile de deparazitare, sterilizare, vaccinare și microcipare.