Doi tineri de etnie romă din satul Capu Codrului, comuna Păltinoasa, arestați preventiv din luna octombrie a anului trecut, după ce au tâlhărit o bătrână în vârstă de 78 de ani în propria casă, au fost condamnați definitiv la câte 4 ani și 6 luni de închisoare. Pedeapsa stabilită de Judecătoria Gura Humorului a fost menținută și de Curtea de Apel Suceava și a rămas definitivă. 

Fapta a fost comisă în noaptea de 3 spre 4 octombrie 2020. Victima are 78 de ani și locuiește singură într-o casă din Capu Codrului – Păltinoasa. Femeia le-a relatat polițiștilor cum în jurul orei 4.00 din noapte s-a trezit cu doi indivizi peste ea în casă. Cei doi i-au pus femeii la gât un obiect lucios, ulterior stabilindu-se că a fost vorba de un încălțător de papuci, din metal.
Atacatorii aveau fețele acoperite și i-au cerut banii, amenințând-o cu încălțătorul de papuci care însă, în bezna nopții, putea fi confundat ușor cu un cuțit.

Femeia le-a spus celor doi că nu are bani, indivizii punând mâna pe o geantă de lângă pat, cu care au fugit. Hoții au plecat din casa femeii cu un card de farmacie, cardul de sănătate și un card BCR, dar care nu era alimentat. Așadar, cei doi nu au furat practic nimic din casa femeii. Gravitatea faptei nu este însă redusă de faptul că practic nu a existat prejudiciu. Pătrunderea în casă pe timp de noapte și amenințarea în vederea deposedării de bunuri sunt circumstanțe agravante ale faptei.

Polițiștii de la Postul Păltinoasa au reușit să stabilească în urma anchetei cine sunt autorii. Marian Mihai Catargiu, în vârstă de 31 de ani, și Ștefan Gheorghe Vartolomei, de 22 de ani, ambii localnici. Cei doi sunt din comunitatea de romi de la Capu Codrului. Indivizii de aici au tot dat bătăi de cap în ultimii ani, fiind implicați în furturi și tâlhării. Câțiva dintre ei sunt după gratii, arestați preventiv sau condamnați, însă din păcate alți infractori tineri vin din urmă.