Cei patru bebeluși născuți prin cezariană în urmă cu două zile de o femeie din Șcheia, confirmată cu Covid-19, nu sunt infectați cu SARS-CoV-2. Ei au fost transferați la secția de prematuri a Maternității „Cuza Vodă” Iași.

Managerul Clinicii de Obstetrică – Ginecologie “Elena Doamna” Iaşi, spitalul în care a născut suceveanca, dr.Gabriel Martinescu, ne-a declarat, joi, că testele copiilor au avut rezultat negativ la coronavirus și că aceștia sunt bine, iau în greutate. Mama lor, care a fost testată pozitiv în data de 9 martie, se simte de asemenea bine, atât în urma operației, cât și în ceea ce privește evoluția Covid.

Contactată telefonic, femeia ne-a declarat că cei patru fii ai săi se vor numi Luca, Alexandru, Robert și Lucian și că este nerăbdătoare să-i vadă. „Abia aștept să-i văd și să îi iau în brațe”, a spus proaspăta mamă, conștientă că trebuie să mai aștepte acest fericit moment cel puțin până trec 14 zile de când ea a fost confirmată cu Covid-19. De asemenea, copiii, născuți la 34 de săptămâni și cu greutate între 1.400 și 1.800 de grame, trebuie să ajungă la greutatea normală.

Doctorul Martinescu a afirmat că „lucrurile intră de acum pe făgașul normal” și crede că mama ar putea fi externată în acest weekend sau cel mai târziu luni. Reamintim că nașterea cvadrupleților dintr-o mamă infectată cu SARS-CoV2 este o premieră în România, după cum a precizat doctorul Martinescu.

Mama în vârstă de 37 de ani s-a internat pe 8 martie știind că va naște tripleți și nu mică i-a fost mirarea când a adus pe lume patru copii, care au primit la naștere note între 7 și 9.

„Un caz ca al doamnei este foarte rar, unul la 100.000. Este prima de la noi din țară și ne bucură că, deși a fost o intervenție complexă și de durată, a decurs bine. Mama este acum foarte bine, este optimistă și mi-a spus că nu se simte obosită. Dimpotrivă, este nerăbdătoare să ajungă acasă”, a arătat dr. Martinescu. Acesta a mai precizat că sunt primii copii ai familiei.

Intervenția a fost dificilă nu numai din cauză că mama era infectată cu SARS-CoV-2, ci și pentru că avea trombocitopenie şi o operație anterioară la inimă – un defect septal atrial operat.

Doctorul Martinescu a spus că ultimul caz de cvadrupleți s-a petrecut la „Elena Doamna” în urmă cu 4 ani. „E un lucru rar și frumos. O minune”, a mai spus medicul ieșean.