Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a primit raportul comisiei de acreditare de la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), care a efectuat verificări luna trecută. Toate deficiențele constatate de membrii comisiei au termen de remediere 30 de zile și administrația spitalului lucrează deja pentru conformare.

Potrivit raportului, în spital nu există senzori de monitorizare a concentrației de oxigen, care de altfel lipsesc din toate spitalele publice din țară, și nici sistem de confirmare a evacuării persoanelor în caz de necesitate. Întrebat ce presupune acest sistem de confirmare a evacuării persoanelor, purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, a declarat că este vorba despre reglementări noi pentru care se așteaptă precizări de la ANMCS. Alte observații ale comisiei de acreditare au fost că în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) „nu se furnizează suficiente informații privind educația sanitară, serviciile oferite, numerele de telefon de pe secții”, aspecte în curs de corectare, potrivit doctorului Teodorovici. De asemenea, membrii comisiei au notat că nu sunt marcate repere pentru distanțare și că nu există o documentare „a preocupării pentru identificarea sindromului de epuizare”, că dispunerea paturilor în saloanele de la spitalul vechi nu respectă suprafața minimă utilă, precum și lipsa unor afișaje. Medicul Dan Teodorovici a precizat că neconformitățile semnalate trebuie remediate în 30 de zile și că spitalul a trimis deja la ANMSC planul de remediere. Purtătorul de cuvânt al unității medicale a mai spus că Spitalul de Urgență Suceava „încă este un exemplu pentru alte spitale”, din punct de vedere al respectării condițiilor de acreditare a serviciilor oferite pacienților.

Reamintim că în anul 2019 Spitalul de Urgență Suceava a fost încadrat în categoria a II-a, în care la această dată se află 40 de unități sanitare din cele 131 de spitale acreditate în diverse categorii. În 2019, spitalul a obținut un punctaj de 96,35 puncte dintr-o sută. Conform hărții acreditării de pe site-ul ANMSC, https://anmcs.gov.ro/web/harta-acreditarii/, nici un spital din România nu este acreditat în categoria I.