În municipiul Suceava vor mai apărea două monumente, busturi ale unor personalități marcante, a căror memorie trebuie cinstită și marcată, mai ales în anumite momente - Franz Cavaler de Loges și Alexandru Ioan Cuza.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat că în proiectul de buget pe 2021 a prins suma de 300.000 de lei pentru realizarea a două busturi, unul care să fie amplasat în fața sediului Primăriei și altul într-o locație potrivită marcării momentului Mica Unire.

“La Cultură am prins în buget două sume, aș spune modice, de câte 150.000 de lei, pentru două busturi. Unul este al lui Franz Cavaler de Loges, primarul care a transformat târgul Suceava în oraș. Suntem în faza de finalizare a lucrărilor de modernizare și eficientizare energetică a sediului primăriei și vrem să facem să-l punem în fața primăriei. La fel, la solicitarea cadrelor militare în rezervă și în retragere, se dorește și este justificată amplasarea unui bust al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, mai ales că la data de 24 ianuarie nu avem unde depune coroanele de flori”, a precizat edilul sucevean.

 

Primarul care a modernizat Suceava

 

Franz Ritter von Des Loges (n. 23 noiembrie 1846, Viena – d. 10 mai 1914, Suceava) a fost un om politic austriac din Bucovina, care a îndeplinit funcția de primar al orașului Suceava (1891-1914) timp de aproape 23 de ani (1891-1914), fiind cel mai longeviv edil al Sucevei. Nu a avut contracandidați la alegerile pentru funcția de primar.

În mandatele sale s-au construit Palatul Administrativ, Muzeul Bucovinei și Muzeul de Istorie, Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare”, Spitalul Vechi, clădirile actualului Centru de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj (fosta Uzină de Apă a Sucevei) și au fost pavate pentru prima dată străzile orașului.

Cu un împrumut de 1,5 milioane de coroane a finanţat electrificarea orașului, aducţiunea de apă și canalizarea, construcţia unui apeduct și îndiguirea râului Suceava.

În plan cultural, a sprijinit procesul de restaurare și punere în valoare a unor monumente istorice reprezentative - Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou și Biserica Mirăuţi, lucrări de consolidare a ruinelor Cetăţii de Scaun.

În oraș au fost instalate elemente moderne de mobilier urban - felinare, chioșcuri de ziare, bănci, două pavilioane de agrement.

Franz Des Loges a murit în data de 10 mai 1914, la vârsta de 68 ani, fiind înmormântat în Cimitirul Pacea din Suceava. În anul 1931, Primăria Sucevei i-a ridicat un monument funerar deasupra criptei, pe care scrie "în numele cetăţenilor recunoscători".

 

Domnitorul Unirii

 

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1859 - 1866) a pus bazele dezvoltării moderne a României, iar primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român a fost făcut la 24 ianuarie 1859, prin “Unirea cea mică”.