Un incident petrecut marți dimineață, pe teritoriul comunei Șcheia, cu autobuz de transport public din municipiul Suceava, de pe linia 21, readuce în prim-plan o serie de probleme neglijate.

Prima ar fi cea a gropilor din șosele, care reprezintă un pericol public, mai ales după ce iarna lungă, cu multe perioade de îngheț-dezgheț, a dus la adâncirea și lărgirea celor existente, precum și la apariția altora noi.

Asta a și fost cauza incidentului petrecut cu autobuzul TPL, care a rămas “suspendat” într-o groapă din zona Rulmentul, după ce puntea vehiculului s-a înțepenit în buza adânciturii din șosea.

Chiar dacă pe timp de iarnă nu se poate turna asfalt (pornirea stațiilor de asfalt urmează să se facă de acum înainte, în funcție de evoluția temperaturilor exterioare), în cazul gropilor care reprezintă un potențial pericol este necesar să se ia alte măsuri, temporare, precum astuparea cu banalul prundiș sau cu pavele.

De altfel, gropile de pe traseul parcurs de autobuzele de pe liniile 3 și 21, care ajung din Suceava în zona industrială Șcheia, sunt și principalul motiv pentru care autobuzele noi, electrice, nu pot fi introduse pe acolo, fiind mai joase.

Aici intervine și a doua problemă – cea a celor două trasee speciale, care sunt parțial pe teritoriul unei alte unități administrative.

Cele două linii deservesc un număr limitat de persoane, care au nevoie să ajungă la muncă la Șcheia, majoritatea având abonamente, cumpărate de firmă sau de ei direct.

Cele două linii de transport nu sunt deloc profitabile, fiind făcut un serviciu public, subvenționat parțial de Primăria Suceava.

Numai că, în momentul în care se va renunța la vechile autobuze din parcul auto al TPL, pentru a se circula doar cu cele electrice, cele două linii care ajung în Șcheia nu vor mai putea fi acoperite, din mai multe considerente logistice, lipsa stațiilor de încărcare la capătul de linie fiind unul dintre acestea. În acel moment, cele șase curse zilnice de pe linia 3 și cele trei curse de pe linia 21 ar putea fi anulate, dar ce vor face oamenii care mergeau și veneau de la muncă cu acestea?