Muzeul de Științele Naturii din Suceava, parte componentă a Muzeului Național al Bucovinei, le propune elevilor din școlile primare, gimnaziale și liceele din tot județul să participe,începând de luni, 24 mai 2021, săptămânal, până la sfârșitul anului școlar, la lecția de muzeu online intitulată „Mediul acvatic - un paradis nedescoperit. Peștii apelor noastre”.

În cadrul acestei lecții de muzeu se vor organiza, spun reprezentanții Muzeului de Științele Naturii din municipiul Suceava, activități interactive cu informații teoretice despre: specii de pești dispărute, care au habitat acum 30-40 ani (în conformitate cu datele de literatură) în regiunea de nord a Moldovei și a Bucovinei; speciile actuale de pești vulnerabile ca areal de răspândire și numeric (endemice, rare) din această zonă geografică; elementele caracteristice (distinctive) pentru fiecare specie de pești; regimul de hrană, comportamentul, relațiile interspecifice, perioada de migrație și reproducere, dușmanii naturali; întrebuințarea speciilor de pești în alimentație și homeoterapie; legende, povești și mituri legate de specii de pești care trăiesc în zona Bucovinei. 

Biologul dr. Florentina-Carmen Oleniuc, de la Muzeul de Științele Naturii Suceava, a explicat că în fiecare săptămâna va fi postată câte o specie nouă de pești, începând cu 24 mai 2021, până la sfârșitul anului școlar: „Ora interactivă de muzeu își propune să alcătuiască un plan de refacere, din perspectivă ecologică, pentru zona râurilor și pârâielor de munte din nordul Moldovei, afectate de defrișare excesivă și de poluare chimică, unde habitează unele specii vulnerabile de pești. Participantul va avea posibilitatea înscrierii la o sesiune științifică, organizată de Muzeul de Științele Naturii din Suceava. Cel care dorește să participe la o astfel de lecție de muzeu poate să trimită pe adresa de Facebook a muzeului o imagine a unui acvariu cu pești autohtoni din regiunea Bucovinei. Activitățile interactive propuse elevilor vor fi organizate doar în sistem online și vor fi grupate în funcție de vârstă și de nivelul de școlarizare: 7-10 ani, 11-15 ani, 15-18 ani”.

Activitățile interactive din cadrul acestei lecții de muzeu, a mai completat biologul dr. Florentina-Carmen Oleniuc,își propun să valorifice științific fauna ihtiologică din zona Bucovinei și să determine publicul vizitator să conștientizeze riscurile chimice și climatice la care este supus mediul acvatic dulcicol, din zona montană înaltă și cea de deal, din nordul Moldovei.

Înscrieri se pot face la telefon: 0230 213 775 (Muzeul de Științele Naturii Suceava).