Marca „Lemn Românesc”, care garantează că produsele valorificate sunt din lemn provenit din România, numai din păduri administrate sustenabil,  exploatate de firme româneşti şi valorificate transparent, se va regăsi curând pe piața națională și internațională, datorită eforturilor depuse de Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR), care a înregistrat-o la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

ASFOR a depus documentele la OSIM pentru marca „Lemn Românesc” din 5 mai 2020, dar a durat un an de zile să o înregistreze. Odată cu obținerea acestei mărci, certificatul "Lemn Românesc" poate fi eliberat de Asociaţia Forestierilor din România firmelor din domeniu.

"Prin marca <Lemn Românesc> încercăm să intrăm înapoi pe piețele tradiționale pe care România le-a avut până în 1989, pe care apoi le-a pierdut. Această marcă va arăta faptul că lemnul a fost recoltat şi valorificat în condiţii corecte şi legale din pădurile României şi va fi un reper pe piaţa internaţională a lemnului. La nivelul Europei, doar Elveţia şi Franţa mai au astfel de mărci care arată provenienţa lemnului. Din perspectivă comercială, aplicarea mărcii va aduce plus-valoare firmelor româneşti care exportă lemn şi produse din lemn. Puţină lume ştie, dar lemnul românesc de răşinoase care se foloseşte în construcţii este de o calitate mai bună decât cel din Finlanda, Rusia sau Franţa. Şi este căutat pe pieţele externe. La fel - lemnul de fag. Fagul din România concurează pe pieţele externe cu fagul din Franţa şi cu cel din Serbia. La acest capitol, România este unul dintre cei mai importanţi jucători din Europa", a precizat Ciprian Muscă, președintele ASFOR.

Scopul proiectului este acela de a promova produsele din lemn românesc.

"<Lemn românesc> este un proiect de promovare a produselor din lemn obţinute în fabrici şi ateliere, tot ceea ce înseamnă parte de mobilier, elemente, instrumente muzicale, tot ce producem din lemn provenit din pădurile României. Scopul proiectului este să promovăm produsele din lemn românesc pe pieţele externe, atât în UE, cât şi pe pieţele din zona ţărilor arabe, unde noi suntem un furnizor foarte important, atât în zona de construcţii, cât şi în cea a producătorilor de mobilier. Avem toate atuurile, pentru că lemnul românesc este de foarte bună calitate. Pădurile româneşti sunt singurele păduri din Europa care au fost gospodărite de sute de ani într-un sistem natural. De exemplu, noi, acum, la Comisia Europeană, discutăm ce înseamnă pădurea naturală şi vine Finlanda şi spune că pădurile de acolo sunt toate naturale. Dar vârsta pădurilor din Finlanda este undeva la 60 de ani, deci este clar că toate sunt artificiale. În schimb, sistemul românesc de silvicultură este unul bazat pe promovarea regenerării naturale", afirmă Ciprian Muscă.

Acesta a adăugat că modul în care se face exploatarea pădurilor în România "este un mod sănătos” care permite să avem arborete în vârstă, deoarece recoltarea unor arbori se face între 120 şi 160 de ani, când lemnul a atins deja valoarea sa maximă.

Faptul că Asociaţia Forestierilor va elibera firmelor din domeniu certificatul “Lemn românesc” vine ca o completare a faptului că în cadrul asociației este  integrat și sistemul de due diligence, pe care îl acordă membrilor ASFOR,  astfel fiind garantată legalitatea lemnului pe Regulamentul 995/2010.

Asociaţia Forestierilor din România este organizaţia patronală şi profesională a operatorilor economici din exploatări forestiere şi industrializarea lemnului, ce reprezintă, promovează, susţine şi apără interesele economice, juridice şi sociale ale membrilor săi în plan naţional şi internaţional.