Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a anunțat că a fost finalizat programul primei ediții a Festivalului Internațional ”Ciprian Porumbescu”, care va avea loc în perioada 1-6 iunie. Niculai Barbă a spus că ediția de anul acesta va fi una pilot, „în sensul că ne dorim să facem tot ceea ce este posibil pentru a pregăti ediția de anul viitor care va avea concurs internațional și o gală”. Barbă a precizat că ediţia de anul acesta va include manifestări care vor avea în special rolul de promovare a acestui festival. El a amintit că intenţia autorităţilor a fost de a iniţia acest festival în anul în care se împlinesc 150 de ani de la Marea Serbare a Românismului de la Putna, din anul 1871, la care Ciprian Porumbescu a avut un rol remarcabil, alături de Mihai Eminescu și alte personalități.

Niculai Barbă a spus că manifestările vor începe marți, 1 iunie, la ora 13:00, la Muzeul Satului Bucovinean, cu un concurs de interpretare vocal-instrumentală, cu participarea elevilor și profesorilor Școlii de Arte „Ion Irimescu” din Suceava. Programul continuă miercuri, 2 iunie, de la ora 17:00, cu un remember Opereta „Crai Nou”. „Este un film de prezentare a unor secvențe din cadrul operetei Crai Nou, repusă în scenă în anul 2018, la Cetatea de Scaun a Sucevei”, a arătat Niculai Barbă. El a adăugat că joi, 3 iunie, va avea loc manifestarea online „Ciprian Porumbescu, 138 de ani de eternitate”, care va însemna un recital instrumental pentru pian și vioară, susţinut de artiştii Johannes Onesciuc şi Diana Păstru.

 

Personalități din muzică, din țară și străinătate, vor vorbi despre oportunitatea organizării acestui festival

Evenimentele continuă vineri, 4 iunie, de la ora 17:00, cu manifestarea „Dorule”, organizată la bustul lui Ciprian Porumbescu din parcul central al Sucevei, acolo unde publicul va putea asista la un recital instrumental susţinut de cei doi artişti amintiţi anterior şi de elevi ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”.

Pentru ziua de sâmbătă e programat un nou remember opereta „Crai Nou”. „Pentru duminică, 6 iunie, avem pregătit un preambul al festivalului concurs internațional de interpretare <Ciprian Porumbescu>. Astfel, de la ora 10:00 la 12:00, vom fi la biserica din comuna Ciprian Porumbescu, la mormântul compozitorului, pentru o slujbă de pomenire, după care de la 12:00 la 13:30 va avea loc un recital instrumental susținut de Johannes Onesciuc şi Diana Păstru. Apoi, de la ora 14:00, prezentăm un film realizat de personalități ale vieții muzicale, naționale și internaționale, în perspectiva ediției din 2022. Vor fi personalități care vor vorbi despre oportunitatea, necesitatea înființării acestui festival internațional pentru a pune în valoare personalitatea și opera lui Ciprian Porumbescu”, a spus Niculai Barbă. El a adăugat că după acest moment va avea loc un recital muzical cameral susținut de prof.univ.dr. Doru Albu, la clarinet, și conf.univ.dr. Daniel Dragomirescu, la chitară, ambii de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

Vicepreşedintele CJ Suceava a mai declarat că unul dintre invitaţii de marcă ai festivalului va fi strănepoata lui Ciprian Porumbescu, Stanca Cionca, ce va avea o intervenţie online. Niculai Barbă a precizat ca Stanca Cionca va fi prezentă la Putna, la evenimentul care va fi organizat pentru a marca 150 de ani de la Marea Serbare a Românismului. Nu în ultimul rând, Niculai Barbă a declarat că îşi doreşte ca Festivalul Internaţional „Ciprian Porumbescu” să crească de la an la an, pentru a ajunge să rivalizeze, la un moment dat, cu marile evenimente de gen, cum ar fi chiar Festivalul „George Enescu”.