Sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou, care atrage anual mii de pelerini la Suceava, se va desfășura în condiții speciale, din cauza pandemiei, iar procesiunea religioasă de scoatere a moaștelor pe străzile municipiului va avea loc cu două zile mai devreme decât de obicei, adică în data de 22 iunie, în loc de 24 iunie.

“Ziua de 24 iunie reprezintă pentru Suceava și pentru întreaga Ortodoxie românească o sărbătoare a bucuriei duhovnicești, a credinței vii și mărturisitoare și o dovadă a dragostei poporului român pentru sfinții și Biserica lui Dumnezeu. Credința, nădejdea și răbdarea mulțimii mari de pelerini, veniți din toate colțurile țării, dar și din afara granițelor ei, ca să îl cinstească pe cel dintâi sfânt ocrotitor al Moldovei, sunt adevărate lecții de viață și surse de inspirație pentru viața creștinului de azi.

Anul acesta, pelerinii care doresc să îl cinstească pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou vor putea să se închine la moaștele Sfântului începând cu dimineața zilei de 22 iunie, când racla va fi scoasă în procesiune la ora 6:30 și depusă pe baldachinul special amenajat în curtea mănăstirii”, a transmis joi Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

De la ora 18:00 va avea loc procesiunea „Calea Sfinților”, când moaștele Sfântului Ioan cel Nou vor fi purtate de clerici și monahi pe străzile orașului Suceava, iar la ora 21:00 se va oficia slujba Privegherii.

Miercuri, 23 iunie, de la ora 19:00, în biserica mănăstirii va avea loc un Concert de Muzică Bizantină. Începând cu ora 21:00 va fi oficiată slujba de Priveghere a Sfântului Ioan cel Nou.

În data de 24 iunie 2021, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi pe un podium amplasat în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”.

Credincioșii sunt rugați să respecte recomandările autorităților cauzate de contextul epidemiologic și să urmeze indicațiile forțelor de ordine.