Polițiștii de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava au demarat o campanie de prevenire a furturilor din locuințe, denumită ,,Protejează-ți locuința! Stai în Siguranță!”, care urmărește să le ofere sucevenilor o serie de recomandări minime care să îi pună cât de cât la adăpost.

Pentru că s-a intrat în sezonul vacanțelor, iar mulți suceveni pleacă de acasă, aceștia sunt sfătuiți, printre altele, să nu posteze pe reţelele de socializare informaţii despre plecările în concedii sau imagini cu bunurile de valoare din locuinţă. Fotografii sau alte detalii despre vacanțe ar fi ideal să apară abia după revenirea la domiciliu, chiar și dacă aparent este o postare sigură, pentru un grup restrâns. 

”În perioada 16-18 iunie 2021, pe raza județului Suceava, în comunitățile urbane și rurale au fost distribuite 400 de materiale de informare, purtându-se discuții cu peste 700 de persoane cu risc victimal crescut”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

S-a pus accent și pe persoanele în vârstă, care locuiesc singure. Campania a fost lansată la nivelul Secției de Poliție Rurală Ipotești, polițiștii având întâlniri cu cetăţenii din zonele periferice și cu persoanele vârstnice, oferindu-le informaţii referitoare la factorii favorizanţi ai infracţiunilor de furt din locuinţă, modurile de operare cel mai frecvent utilizate de hoţi, precum şi principalele măsuri de siguranţă pentru protejarea locuinţei şi a bunurilor personale.

 

Pentru siguranţa locuinţei dumneavoastră, poliţiştii vă recomandă:

• Montaţi o încuietoare de înaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă; aceasta trebuie să nu permită accesul, din exterior, la şuruburile de prindere, iar butucul yalei să fie complet introdus în corpul uşii, pentru a evita prinderea şi ruperea lui.

Dacă locuiţi la parter sau la etajul 1 asiguraţi-vă ferestrele prin montarea de grilaje; acestea îi descurajează pe hoţi.

 

În plus, dacă locuiţi la casă:

• Montaţi un sistem de supraveghere video în exterior.

• Luaţi în calcul instalarea unui sistem de iluminare cu senzori de mişcare şi a unuia de protecţie perimetrală, care avertizează asupra pătrunderii unor persoane străine în curte. 

 

Fiţi cu un pas înaintea hoţilor:

• Instalaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;

• Când lipsiţi de acasă, asiguraţi-vă că toate uşile şi ferestrele sunt încuiate;

• Nu lăsaţi cheile de la locuinţă în locuri uşor accesibile hoţilor (sub covoraşul de la uşă, în cutia poştală);

• Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în curte sau în faţa uşii de acces a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ați achiziţionat;

• Înlocuiți cât mai repede încuietorile defecte sau ale căror chei au fost pierdute.

 

Nu uitaţi de măsurile de precauţie în spaţiul virtual:

• Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet;

• Nu vă transformați conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori! Faceți conturile inaccesibile pentru persoane necunoscute și manifestați o atenţie sporită la datele personale și fotografiile pe care le postați.