Municipiul Suceava este reprezentat de către primarul Ion Lungu la “Forumul Orașelor Verzi”, eveniment care se desfășoară la Brașov, în perioada 6-12 septembrie, sub înaltul Patronaj al Președinției României.

La eveniment participă reprezentanți ai Președinției, ai Guvernului, ai ambasadelor Franței, Suediei, Elveției, ai autorităților publice locale, primari, reprezentanți ai consiliilor judeţene și specialiști în domeniu.

Edilul Sucevei participă la Forum și în calitate de reprezentant al Asociației Municipiilor din România.

“Primarii sunt interesați de găsirea de soluții pentru combaterea schimbărilor climatice, pentru gestionarea crizei climatice. Orașele viitorului trebuie să fie orașe verzi, ecologice, sănătoase, dezvoltate puternic. Trebuie să dezvoltăm conceptul Green City, să aducem mai mult verde în orașele noastre. Aceste lucruri se pot realiza prin îmbunătățirea calității aerului, apei și solului.
Ca soluții pot fi luate în considerare următoarele:
- transport ecologic;
- transport alternativ: biciclete, trotinete;
- gestionare spaţii verzi;
- amenajare piste biciclete;
- iluminat inteligent;
- cartiere multiecologice”, a explicat Ion Lungu, după discuțiile din prima zi.
Șeful administrației locale a precizat că Primăria municipiului Suceava a promovat și promovează în continuare proiecte pentru transformarea în Oraș Verde (Green City), exemple fiind:
- transport ecologic integrat, autobuze și mașini electrice
- transport alternativ - biciclete și trotinete electrice
- iluminat modernizat cu lămpi tip LED la iluminatul public și în școli
- încălzire pe biomasă, din care rezultă energie verde
- colectare deșeuri după un model finlandez, cu platforme îngropate și semiîngropate
- amenajarea de păduri parc cu o suprafață totală de 150 hectare, transferată de la Guvern
- darea în folosință a unui parc pe o suprafață de 15 hectare pe malul râului Suceava, cu spații verzi și piste pentru bicicliști
- reabilitarea de clădiri cu sporirea eficienței energetice, exemplul cel mai elocvent fiind reabilitarea clădirii Primăriei Suceava.
“Proiectele municipalității prezentate în cadrul forumului au fost foarte apreciate de cei prezenți. Sper ca după participarea la acest forum să promovăm și alte proiecte importante pentru conceptul de ORAȘ VERDE!”, a adăugat primarul Ion Lungu, care a susţinut o prezentare a proiectelor de tip “green city” inițiate în Suceava și aflate în diferite stadii de derulare.