Reapariția accelerată a cazurilor de Covid și intrarea unor localități în scenariul roșu, cu incidență de peste 3 la mie, readuc o serie de restricții de care ne-am dezobișnuit în ultima perioadă. Conform actualelor prevederi legale, dacă o localitate (comună, oraș, municipiu) are o incidență de peste 3 la mie, și este intrată în scenariul roșu, circulația este restricționată în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20:00-05:00.

La finele săptămânii trecute, polițiștii de la Secția Rurală Marginea au participat la acțiuni de control trafic pe linia respectării legislației privind pandemia de Covid, în comunele Horodnic de Sus și Horodnic de Jos, ambele aflate în scenariul roșu. După cum am mai arătat în Monitorul de Suceava, s-au dat amenzi pentru organizarea de nunți. În cadrul acțiunilor de control pe timp de noapte au fost date și primele sancțiuni pentru lipsa declarației pe propria răspundere.

Se observă că restricțiile de deplasare sunt impuse mult mai devreme, de la ora 20.00, e drept doar în localitățile intrate în scenariul roșu și doar vineri, sâmbătă și duminică.

Botoșana, Poieni Solca, Horodnic de Sus și Horodnic de Jos sunt cele patru localități aflate luni, 13 septembrie, în scenariul roșu. Lista se poate modifica însă de la zi la zi.   

 

La capitolul excepții, care permit circulația și în acest interval, se numără: 

- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

- deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.