Situaţia epidemiologică în județul Suceava, de creștere continuă a numărului de persoane infectate cu SARS-CoV-2 care au nevoie de spitalizare, implicit de creștere a nivelului de ocupare a paturilor destinate pacienţilor cu Covid din spitale în ultimele 7 zile, a determinat Direcția de Sănătate Publică să solicite Ministerului Sănătății ca Spitalul Municipal Rădăuți să fie primul care se transformă în unitate medicală Covid. Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Gabriela Băncilă, a declarat că pentru pacienții cu alte afecțiuni decât Covid ar rămâne deschise secțiile Neonatologie și Oncologie, toate celelalte urmând a fi destinate pacienților cu Covid începând cu data de 14 octombrie a.c.. Dacă evoluția îmbolnăvirilor va urma aceeași curbă ascendentă, următorul spital care va deveni exclusiv Covid va fi cel din Fălticeni.

Potrivit unui comunicat de presă remis de DSP, Spitalul Municipal Rădăuți, cu un număr total actual de 127 paturi Covid, din care 6 ATI, va suplimenta cu până la 295 paturi sectorul Covid, până în data de 14 octombrie a.c..

Spitalul Municipal Fălticeni, cu un număr total actual de 94 paturi Covid, din care 4 ATI, va suplimenta zona Covid cu până la 146 paturi, în funcție de evoluția epidemiologică în județ.

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, datorită nivelului ridicat de competență, va prelua toată patologia Covid și non-Covid, urgențele medicale din județ, cu acordul medicului de gardă, iar celelalte spitale vor prelua cazurile care necesită supraveghere medicală, conform protocoalelor existente.

„Extinderea numărului de paturi ATI se va face doar în baza asigurării unui suport tehnic adecvat și cu protejarea pacientului. DSP Suceava recomandă luarea de măsuri de urgență pentru asigurarea funcționării corespunzătoare a instalațiilor de oxigen, în condiții de securitate. Este imperios necesar să fie excluse situațiile generatoare de risc”, se arată în comunicatul DSP.

Ambulatoriile de specialitate vor asigura în continuare asistenţa medicală pacienților non-Covid, în limita disponibilităților de personal medico-sanitar.

După diminuarea numărului de pacienți cu Covid care necesită internarea, se va reveni la situația anterioară.