Un dosar în care un șofer implicat într-un accident mortal cu o motocicletă a fost trimis în judecată pentru infracțiunile de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă a ”picat” în instanță, judecătorii luând decizia ca inculpatul să fie achitat ca nevinovat. Soluția luată la Judecătoria Suceava a fost confirmată vineri de magistrații de la Curtea de Apel Suceava și este astfel definitivă. Este vorba de un accident produs acum mai bine de 8 ani, în vara anului 2013, cu un mecanism de producere complicat și greu de stabilit.

În iulie 2013, pe timp de zi, pe drumul județean din Pătrăuți, un motociclist a ieşit din coloana de maşini din faţa sa şi s-a angajat în depăşire, însă a intrat în coliziune cu un autoturism care vira stânga. Ambii tineri de pe motocicletă au fost proiectaţi pe carosabil şi au suferit leziuni grave. Din păcate, unul dintre ei a decedat, în timp ce al doilea a fost rănit grav. Dacă în cazul motociclistului a fost evidentă o parte din culpă, în cazul șoferului ancheta a fost mai complicată. La accidentele de acest gen este greu de stabilit dacă manevra la stânga s-a făcut regulamentar și dacă şoferul s-a asigurat înainte de a o iniția. Inițial, șoferul implicat în accident nu a fost trimis în judecată, însă ulterior ordonanța de clasare a fost contestată cu succes, astfel că bărbatul care s-a aflat la volan în acea nefericită zi, Corneliu Bejenari, a fost trimis în judecată atât pentru ucidere din culpă, cât și pentru vătămare corporală din culpă.

În cele din urmă, după trei ani de judecată, magistrații de la Judecătoria Suceava au hotărât ca bărbatul să fie achitat în baza articolului din Codul Penal care face referire la săvârșirea faptelor (ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă) fără vinovăția prevăzută de lege.

Automat, au fost respinse și pretențiile civile, inclusiv ale lui Vasile Mugurel Jitari, cel care a fost pasager pe motocicletă și a suferit leziuni grave în urma accidentului.