Pista de aterizare pentru elicoptere de pe Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava va fi finalizată până la sfârșitul lunii noiembrie 2021, a declarat, luni, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă. Acesta a spus că lucrările care mai sunt de făcut sunt izolarea a două lifturi a căror traseu a fost prelungit, finalizarea platformei de acces, vopsirea acesteia cu o vopsea specială, marcaj și balizaj.
O dată cu finalizarea lucrărilor, Consiliul Județean va face demersuri la Ministerul de Interne și la Departamentul pentru Situații de Urgență, în vederea alocării mai rapide a elicopterului SMURD repartizat județului Suceava. Acesta ar trebui să aibă baza la Câmpulung Moldovenesc, însă punctul de operare aeromedicală de acolo este la stadiul de studiu de fezabilitate, astfel încât celălalt vicepreședinte al CJ, Cristi Crețu, a declarat că până ce lucrările vor fi finalizate elicopterul poate staționa în bune condiții pe Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava. Elicopterul SMURD repartizat județului Suceava a fost achiziționat de Inspectoratul General de Aviației al Ministerul Afacerilor Interne, în baza unui program de investiții specifice de căutare – salvare.
Lucrările la heliportul de pe Spitalul de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava sunt realizate de asocierea de firme Loial Impex SRL Suceava-lider de asociere, ABC Development Aviation SRL București și Geiger Transilvania SRL Cristești Mureș, cu o valoare a contractului de 5,81 milioane de lei. Motivația construirii unui heliport pe spital a fost de a se asigura infrastructura de transport pe cale aeriană a pacienților, cu elicopterele SMURD, reducând timpul de răspuns în situații de urgențe medicale. Astfel va crește gradul de disponibilitate a serviciilor medicale, printr-o mai bună acoperire a teritoriului și cu asigurarea executării misiunilor aeromedicale 24 de ore din 24.
Investiția cuprinde construirea unui heliport în terasă, accesibilizarea spațiului destinat serviciilor și a căilor de acces, cu intervenții asupra sistemului constructiv al clădirii, amenajarea zonei de realizare a heliportului pe structură metalică, realizarea unor extinderi pe verticală ale lifturilor existente până la nivelul heliportului pentru legătura cu diferite niveluri ale clădirii existente și închiderea pergolelor pe aripa de clădire unde se amenajează heliportul.
Heliportul este echipat cu o pasarelă pentru evacuare către casa liftului, o ieșire pentru evacuarea de urgență, plasă de siguranță montată perimetral, instalații de stingere incendiu, echipamente electrice, jgheaburi de preluare a apei pluviale și rezervor de apă pentru incendii.
Comentarii