În contextul în care președintele României, Klaus Iohannis, a declarat miercuri seară că începând de luni, 25 octombrie, timp de două săptămâni, toți elevii din învățământul preuniversitar sunt în vacanță, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, 21 octombrie, la un post de televiziune național, că „două săptămâni pot fi compensate. Mai mult de două săptămâni nu vor putea fi compensate”.

Elevii din învățământul primar și preșcolarii din grădinițe intrau oricum de luni în vacanță, pentru o săptămână, conform calendarului școlar. „Vom avea consultări cu reprezentanții elevilor și cu reprezentanții profesorilor pentru a vedea care este maniera optimă de modificare a structurii anului școlar, astfel încât perioada de cursuri să nu fie diminuată”, a declarat ministrul Educației.

Acesta a mai spus că cele două săptămâni de vacanță vor putea fi compensate, recuperarea cursurilor putându-se face în „Săptămâna Altfel” sau în vacanța de iarnă, însă, deocamdată, nimic nu este sigur. Sorin Cîmpeanu a mai subliniat, conform Edupedu.ro, că testarea non-invazivă este un motiv pentru reluarea cursurilor: „În cele două săptămâni am fost asigurați că Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) va finaliza achiziția și acele 70 milioane de teste, care au fost aprobate prin hotărârea CNSU nr. 76, vor fi achiziționate”. Pe de altă parte, Consiliul Național al Elevilor le solicită guvernaților să nu îi trimită în vacanță pe elevii din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a, iar calendarul examenelor să nu fie în niciun fel afectat.

Vă reamintim că structura actuală a anului școlar 2021-2022 este următoarea: Semestrul I (14 săptămâni de cursuri): Cursuri: 13 septembrie – 22 decembrie 2021; Vacanță pentru învățământ preșcolar și primar: 25-31 octombrie 2021; Vacanță de iarnă: 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022. Semestrul al II-lea (20 de săptămâni de cursuri): Cursuri: 10 ianuarie – 10 iunie 2022. Programul „Școala Altfel”: în perioada 8-14 aprilie (interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare). Vacanța de primăvară: 15 aprilie – 1 mai 2022. Vacanța de vară: din 11 iunie 2022 și până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022-2023.