În zona munților Carpaţi va fi realizată o nouă rută turistică ce va traversa patru ţări şi va include monumente UNESCO şi situri naturale NATURA 2000. Această rută turistică va fi realizată printr-un proiect european transfrontalier, implementat de Primăria Siret alături de parteneri de Slovacia şi Ucraina şi de Camera de Comerţ şi Industrie Suceava. Proiectul intitulat “Carpathia Unesco – Green Carpathia” a fost prezentat în cadrul unei conferinţe care a avut loc vineri la primăria din Siret. La conferinţă au fost prezenţi primarul din Siret, Adrian Popoiu, preşedintele executiv al CCI Suceava, Lucian Gheorghiu, precum şi reprezentanţi din Ucraina şi Slovacia. Adrian Popoiu şi-a exprimat convingerea că acest proiect va fi dus la bun sfârşit şi va contribui la dezvoltarea turismului. De precizat că pe lângă realizarea primei rute turistice transfrontaliere din zona Carpaților axată pe monumente UNESCO și situri naturale NATURA 2000, prin proiect vor fi realizate și o serie de materiale digitale și tipărite destinate promovării acesteia în rândul agențiilor de turism și turiștilor. Ruta turistică se va întinde pe teritoriul a patru ţări, România, Slovacia, Ungaria şi Ucraina.

În cadrul proiectului vor fi promovate mai multe atracții țintă, printre care Biserica Sf. Treime din Siret, cea mai veche biserică voievodală aflată în funcțiune în Moldova, aria protejată NATURA 2000 - Lacul Siret – Rogojeşti, bisericile din Pătrăuţi şi Arbore, ambele monumente UNESCO, aria naturală protejată Natura 2000 - pădurea Pătrăuţi, bisericile Sf. Arhanghel Mihail Ladomirova şi Sf. Nicolae Bodruzal din Slovacia, ambele monumente UNESCO, şi biserica aria naturală protejată „Horny tok Ondavy” Muzeul Udolie Smrti, tot din Slovacia, precum și Universitatea din Cernăuți, monument UNESCO, și Lacul Lebedelor din satul Chortoria, Regiunea Cernăuți, ambele din Ucraina. Pe lângă acestea, vor fi promovate și alte monumente UNESCO de pe traseu, care vor fi incluse în ruta turistică a monumentelor suport.

Proiectul este implementat de Primăria Siret, Agenția pentru Dezvoltare Regională Svidnik din Slovacia, Departamentul de Dezvoltare Regională al Administrației Regionale de Stat Cernăuți din Ucraina și Camera de Comerț și Industrie Suceava.

Finanțarea proiectului se face prin Programul de Cooperare Transfrontalieră ENI Ungaria – Slovacia – România – Ucraina 2014-2020, iar valoarea acestuia este de 400.158,24 euro, din care 360.142,40 euro sunt fonduri nerambursabile.