Doi suceveni care au și cetățenie ucraineană au fost prinși în flagrant, în urma unei acțiuni a structurilor de combatere a crimei organizate, în timp ce transportau cinci migranți, preluați din zona frontierei și transportați până în municipiul Rădăuți. Cei doi erau deja monitorizați din cercetări reieșind că, începând din noiembrie 2021, împreună cu alți cetățeni ucraineni, ar fi constituit un grup infracţional organizat și ar fi acţionat împreună şi în mod coordonat pentru a călăuzi, transfera sau adăposti migranți care, odată intrați în spațiul UE, cer azil.

Pentru perioada 4-27 noiembrie sunt date despre transportul mai multor grupuri, în total 24 de migranți, cetățeni originari din Bangladesh, India, Pakistan și Somalia.

Polițiștii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Suceava, împreună cu procurorii de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, și cu sprijinul polițiștilor de frontieră, au acționat vineri, 26 noiembrie, când Arcadie Vladian și Vasile Pițul au fost depistați în flagrant, în timp ce transportau cinci migranți, cu un microbuz modificat. Flagrantul a fost realizat în zona Rădăuți.

Cei doi inculpați au fost puși sub acuzare pentru comiterea infracțiunilor de ”constituire de grup infracțional organizat” și ”trafic de migranți în formă continuată” fiind, în primă fază, reținuți pentru 24 de ore. Sâmbătă, în urma propunerii înaintate de procurorii de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, Tribunalul Suceava a emis mandate de arestare pentru 30 de zile pe numele ambilor inculpați amintiți mai sus. Acțiunea s-a derulat și cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava. Cei doi arestați pot contesta măsura de arestare preventivă la instanța superioară și se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.