Bustul lui Franz Cavaler de Loges, cel mai longeviv primar al Sucevei, a fost dezvelit sâmbătă, 27 noiembrie, în cadrul unei ceremonii cu la care au fost prezente oficialități locale, județene dar și delegații de peste hotare, din orașele înfrățite Chișinău, Soroca (Republica Moldova), Cernăuți (Ucraina) și Karavas (Cipru). Bustul este amplasat lângă sediul modernizat al Primăriei Suceava, în intersecția Areni și a fost dezvelit de Ion Lungu împreună cu Gheorghe Flutur.

Evenimentul a inclus și o slujbă de pomenire a tuturor primarilor, de la Franz cavaler de Loges până în zilele noastre.

„Cu prilejul Zilei Bucovinei, inaugurăm bustul lui Franz Cavaler de Loges, cel mai longeviv primar la Sucevei, din perioada 1891 – 1914. Meritul său cel mai mare este că a transformat Suceava din târg în oraș, prin foarte multe lucrări de modernizare – iluminat public, apă, linie ferată, etc...”, a spus primarul Ion Lungu, în calitate de inițiator și gazdă a evenimentului.

Alături de el s-au aflat președintele Consiliului Județean Suceava - Gheorghe Flutur, prefectul județului Suceava - Alexandru Moldovan, deputații Ioan Balan și Mirela Adomnicăi, șefi de instituții, consilieri locali, angajați din Primărie dar și suceveni dornici să fie prezenți la un moment istoric și de comemorare a istoriei și oamenilor care au făcut-o.

„Noi românii, avem nevoie în viață de modele, la care să ne raportăm...Acest primar a adus ABC-ul civilizației – apă, canal, curent electric, transport, școli, sănătate”, a spus Gheorghe Flutur, care a făcut apel la suceveni să fie mai uniți, fără vrajbă, fără intoxicări și cu mai mult curaj, pentru a trece cu bine de pandemie.

Deputatul Ioan Bălan a remarcat faptul că bustul fostului primar nu e cu ochii pe Primărie, chiar de are fațadă nouă, ci e îndreptat spre oraș, „ceea ce ne obligă să facem mai mult, astfel încât peste 100 de ani se va vorbi poate și despre noi”.

Mirela Adomnicăi a spus că acceptă provocarea lansată de primarul Ion Lungu în timpul ceremoniei de pomenire a foștilor primari, deoarece Suceava a avut un singur an o femeie la conducere, dar a remarcat faptul că, pe de altă parte, el este singurul care are șansa de a se compara ca longevitate și realizări cu Franz Cavaler de Loges.

Atât dezvelirea bustului primarului care a condus Suceava 23 de ani, fără a avea vreun contracandidat, cât și slujba de comemorare a primarilor Sucevei din 1891 până în prezent (41 de primari, dintr-un total de 52), s-a desfășurat în prezența unor oaspeți de seamă de peste hotare: Ion Ceban, primarul din Chișinău, Nicos Hadjistephanou, primarul orașului Karavas, Livia Pilipețchi, primarul orașului Soroca, Roman Kliciuk, primarul orașului Cernăuți, precum și fostul primar din Chișinău și fost ministru de Interne al Republicii Moldova, Andrei Năstase.

Delegațiile celor patru orașe înfrățite cu Suceava au participat la toate evenimentele organizate cu prilejul Zilei Bucovinei, inclusiv aprinderea luminilor în bradul de Crăciun, prezența lor fiind de altfel motivul pentru care evenimentul a fost făcut cu o zi mai devreme, deoarece pe 28 noiembrie nu mai puteau fi prezenți.

Bustul celui mai cunoscut primar din istoria Sucevei, Franz Ritter von des Loges a fost realizat de sculptorul Virgil Scricaru, care l-a făcut și pe cel al unionistului Iancu Flondor, iar acum îl are în lucru pe cel al lui Alexandru Ioan Cuza, care va fi amplasat tot în zona Pieței Steagurilor, urmând a fi inaugurat pe 24 ianuarie 2022.