• Laboratorul BK este unul dintre cele 8 laboratoare selectate la nivel național, includerea în proiect fiind benefică pentru populația judetului

Spitalul Județean de Urgență “Sf.Ioan cel Nou” Suceava, prin Laboratorul BK – Biologie Moleculară, a fost selectat pentru a beneficia de dotarea cu un echipament performant pentru detectarea tuberculozei latente.

În baza analizei realizată la nivelul Institutului de Pneumoftiziologie Mariua Nasta, prin consultarea Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT), Laboratorul BK al Spitalului Judetean de Urgenta “Sf. Ioan cel Nou” Suceava a fost selectat pentru a fi partener in proiect. Acesta este unul dintre cele 8 laboratoare selectate la nivel național.

Includerea Spitalului Județean de Urgență Sf. loan cel Nou Suceava în proiect este benefică pentru populația judetului, mai ales în condițiile creșterii numărului de cazuri nou diagnosticate de tuberculoză . Colaborarea cu managerul de proiect va fi realizată de către coordonatorul județean al PNPSCT, dr. Mirela Grămadă și dr. Roxana Filip, medic primar laborator clinic, formator național numit de Ministerul Sănătății pentru tuberculoză.

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta București implementează în perioada aprilie 2020 - decembrie 2023 proiectul “Consolidarea controlului tuberculozei în Romania prin implementarea strategiei WHO END TB 2016-2020”, Contract nr. 1698/29.04.2020 finanțat de Ministerul Sănătății, în baza Mecanismului Financiar SEE 2014-2021.

În cadrul proiectului 15.000 de persoane vor fi testate prin tehnici moderne, utilizând echipamente pentru detectarea tuberculozei latente puse la dispoziție de către Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta.