Un grup de tineri din cadrul Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS), însoțiți de pr. Justinian Remus Cojocar, au marcat Ziua Națională a României, 15 ianuarie, la statuia marelui poet național Mihai Eminescu, de lângă Biserica „Sfântul Nicolae” din municipiul Suceava.

Tinerii suceveni, îmbrăcați în portul popular și purtând în mâini multe steaguri tricolore, au venit cu bucurie „să-și arate dragostea față de frumos și recunoștința față de făuritorii și ctitorii culturii noastre românești”.

Părintele Justinian Cojocar și tinerii au așezat un frumos buchet de flori la bustul poetului național Mihai Eminescu, „cu gândul la adevăratul român Mihai Eminescu care a rostit cu hotărâre: <Biserica Ortodoxă este maica neamului românesc!”, după cum a spus și coordonatorul tinerilor ATOS. Câțiva tineri au recitat poezii din Eminescu și au cântat.

Participanții au spus că a fost „un moment extrem de emoționant și de frumos”. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Suceava, iar „la întâlnirea de suflet”, de Ziua Culturii Naționale, la statuia poetului Mihai Eminescu, au participat prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, vicepreședintele Consiliului Județean Niculai Barbă, directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, managerul Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip, directorul Teatrului „Matei Vișniec” Suceava, Angela Zarojanu, inspectorul școlar de Limba și Literatura Română, Isabel Vintilă, directorul Bibliotecii „I.G. Sbiera”, Gabriel Cărăbuş, poetul Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni (SSB), oameni de cultură din societățile și ONG-urile culturale sucevene, profesori și elevi și demnitari suceveni din Parlamentul României, oameni politici. „S-au depus coroane de flori care au fost așezate împrejurul statuii, fiind expresia prețuirii pentru poetul nostru național, care va trăi veșnic în sufletele românilor prin minunatele sale poezii”, a concluzionat pr. Justinian Remus Cojocar, care nu pierde nici un prilej de a le insufla tinerilor dragostea de țară, de pământul strămoșesc, de adevăratele valori, de poeții, scriitorii, oamenii de cultură pe care i-a dat această țară de-a lungul timpului.