Asociaţia „Licuricii fericiţi” continuă și în acest an proiectul „Prânzul de sâmbătă”, pentru zeci de bătrâni singuri din Câmpulung Moldovenesc. În fiecare sâmbătă, voluntarii asociației le dau binețe „bunicilor de împrumut”, cum îi numește pe vârstnici învățătoarea Nicoleta Bogoș, președinta Asociației „Licuricii fericiţi”.

„Licuricii” le duc acasă mâncare gătită pentru două zile, le cumpără medicamente, le lasă și alimente de rezervă, dar cel mai important îi îmbrățișează și le transmit un gând bun, de încurajare, de iubire, pentru a le îndepărta, preț de câteva minute, singurătatea.

„Le ducem bunicilor toate aceste daruri pe care le-am adunat de la voi, toți cei care ne ajutați să avem grijă de dumnealor. E frig și vremurile sunt tulburi, dar noi ne străduim să le fie bine și să-i țină încă Dumnezeu printre noi. Este așa o bucurie și o binecuvântare să-i găsim bine, să le mai mângâiem o dată mâinile muncite, să ne petreacă cu ochii senini și umeziți de lacrimile recunoștinței”, spune Nicoleta Bogoș.

 

Poveste

„Prânzul de sâmbătă” a devenit o poveste, o carte deschisă, cu multe file, iar pe fiecare filă poate să-și lase gândurile oricare dintre noi. Pe lângă multe gânduri sincere, ar fi bine să mai adăugăm și câteva alimente, dulciuri, poate o floare, o îmbrățișare pentru cei care nu stau cu mâna întinsă, nu cer de la nimeni nimic, dar ochii lor spun totul. Fiecare gest caritabil este o binecuvântare pentru ei, pentru cei abandonați, bolnavi, singuri, fără resurse, unii fără speranțe...

Asociaţia ,,Licuricii fericiţi” din Câmpulung Moldovenesc a început proiectul „Prânzul de sâmbătă” la începutul lunii martie 2019, ca o continuare firească a proiectului „Bunici cu împrumut”. În demersurile lor de a identifica şi a sprijini bătrânii neajutoraţi, „Licuricii” au găsit situaţii diverse, unele neaşteptate, care i-au bulversat, i-au întristat, dar i-au şi ambiţionat să se străduiască să schimbe lucrurile în bine. De-a lungul timpului, voluntarii câmpulungeni au cunoscut şi ajutat peste 100 de bătrâni, cei mai mulţi singuri, din motive diverse: fie nu mai au în viaţă nici un membru al familiei, fie nu au avut niciodată o familie, fie au fost abandonaţi de copii în propriile case, în aziluri sau, mai rău, în drum.

Cei mai mulţi vârstnici au avut şi au nevoie de îngrijiri medicale, de demersuri greoaie şi drumuri costisitoare şi obositoare în fel de fel de comisii pentru pensie, pentru refacerea documentelor sau încadrare în grad de handicap. Unii dintre ei au nevoie de îngrijiri medicale specializate, alţii de îngrijiri la domiciliu pentru orice înseamnă traiul zilnic şi, cu toţii, au nevoie de mângâiere, de braţe care să-i cuprindă, de mâini care să îi mângâie, de ochi care să-i privească cu duioşie şi să vadă, dincolo de chipurile brăzdate de griji, necazuri şi nevoi, toată frumuseţea unei vieţi muncite.

 

Implicare

Dacă nu știți cum să vă implicați, dar vreți să ajutați, învățați de la „Licuricii fericiți”. Dacă timpul le permite, gătesc voluntarii, cu proviziile pe care le achiziţionează din propriile resurse sau din donaţiile oamenilor buni care li se alătură. Uneori, aleg cei care fac donaţiile să gătească şi să-i ajute pe voluntarii asociaţiei să distribuie hrană caldă şi celelalte alimente. Alteori, organizatorii primesc ajutor nesperat din partea restaurantelor. „Vă suntem tare recunoscători pentru că ne ajutați să ajutăm. Să fie primit în numele cui dăruiți. Mereu am spus că <nu doare să fii bun> și <împreună facem bine>. Săptămânal, reuşim să vizităm cu hrană caldă şi provizii de alimente între 20 şi 40 de bătrâni, dar şi câţiva copii care se află la limita sărăciei, din cei peste 200 de oameni care se află incluşi în proiectele noastre”, ne-a mai spus învăţătoarea Nicoleta Bogoş.

Fiţi alături de voluntarii Asociaţiei „Licuricii fericiţi” şi oferiţi-le sprijinul, pentru ca ei să ducă darurile voastre bătrânilor singuri, necăjiți, bolnavi. Căutați-i pe Licurici sau donați o sumă cât de mică cu care voluntarii să pregătească pachete pentru bătrâni, în cadrul proiectului „Prânzul de sâmbătă”.

Cont lei: RO46BTRLRONCRT0379547801;

Cont euro: RO93BTRLEURCRT0379547801;

PayPal: licuricii.fericiti@gmail.com, Asociaţia ,,Licuricii fericiţi”.