La Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” a avut loc miercuri, 11 mai 2022, festivitatea de deschidere a etapei naționale a Olimpiadei „Cultură și spiritualitate românească” pentru clasele V-VIII, competiție interdisciplinară devenită tradiție aici, proiectul inițial fiind propus, încă din 2008, de prof. Daniela Ceredeev, actual inspector școlar pentru religie la Inspectoratul Școlar Județean Suceava.

În cadrul concursului sunt înscrise 40 de loturi de elevi olimpici, din tot atâtea județe, și lotul extins al municipiului București, însumând 180 de elevi și 42 de profesori însoțitori, cărora li se adaugă 45 de profesori și specialiști din Ministerul Educației și delegați ai Patriarhiei Române, membri în Comisia centrală a olimpiadei.

Cu binecuvântarea și susținerea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților este, și de această dată, partenerul Inspectoratului Școlar Județean Suceava prin sectoarele Educațional-Teologic, Media și Comunicare, Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață, alături de alte instituții culturale județene: Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Muzeul Național al Bucovinei, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană si Peisaj „Uzina de Apă” Suceava, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Nord-Est, Mănăstirea Putna, Mănăstirea Dragomirna și Protopopiatul Suceava I.

Tematica olimpiadei a fost așezată sub genericul Frumuseţea sacră a lumii, respectiv: Creația ca dar al iubirii divine (clasa a V-a); Eu și universul meu familial (clasa a VI-a); Omul în comuniune cu semenii și divinitatea (clasa a VII-a); Iubirea ca formă de comuniune și împlinire (clasa a VIII-a). Competiția presupune două probe, cea scrisă (12 mai) și cea orală (13 mai), susținute la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”; între acestea, programul loturilor elevilor cuprinde activități culturale diverse, vizite la obiective turistice, lansare de carte, vernisare de expoziții, salon de carte.

Ceremonia de premiere a olimpiadei va avea loc în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava, sâmbătă, 14 mai 2022.

Olimpiada națională „Cultură și spiritualitate românească” aduce împreună elevi merituoși, atașați de credință și de valorile neamului românesc.

(Irina Ursachi)