Zeci de elevi de la Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava au participat miercuri, 11 mai 2022, pe esplanada din fața clădirii Prefecturii, vizavi de Muzeul de Științele Naturii, la o activitate de tip Flash Mob pe tema combaterii traficului de ființe umane. Liceenii au prezentat o serie de mesaje verbale și nonverbale într-un mod nonformal prin expunerea unor siluete umane din material plastic, confecționate în colaborare cu părinții elevilor colegiului, siluete care au fost alese ca simbol al persoanelor-victimă ale traficului uman, împreună cu expunerea în scris a experiențelor unor asemenea victime, tinere din regiunea Moldovei, alături de baloane în culorile alb-albastru, culorile reprezentative ale Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, și afișe cu mesaje relevante realizate de elevii școlii, care au purtat măști albe, de tip carnaval, pentru a sugera identitatea necunoscută atât a victimelor, cât și a traficanților, la care s-au adăugat pliante oferite trecătorilor.

Prof. Daniela Boșca ne-a spus că activitatea a avut ca scop educarea prin conștientizarea și sensibilizarea tinerilor care pot deveni victime ale traficului uman.
Activitatea a fost organizată în parteneriat cu Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane și Asociația Institutul pentru Parteneriat Sucevean Bucovina și s-a desfășurat în cadrul proiectului „ReAct-Reformă și acțiune pentru apărarea drepturilor copiilor victime ale traficului uman, în sistemul de justiție penală” (RO2020_ACF_5_MM_05), finanțat prin programul „Active Citizens Fund România”, susținut de Islanda, Norvegia și Liechtenstein prin Granturile SEE 2014-2021. Elevii au fost însoțiți și de mai mulți profesori. Printre aceștia s-au aflat și directorul Colegiului Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava, prof. Virginel Iordache, inspectorul școlar Tatiana Vîntur, prof. Daniela Boșca etc. La activitatea de tip Flash Mob au luat parte și reprezentanți ai Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, dar și reprezentanți ai Asociației Institutul pentru Parteneriat Sucevean Bucovina.