Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a propus ca la Sihăstria Putnei să se înființeze un muzeu „în memoria vrednicului de pomenire Părinte Arhiepiscop Pimen, dar, din păcate, din lipsă de fonduri, încă nu au început lucrările”.

Am aflat de această inițiativă după ce un credincios l-a întrebat pe ÎPS Calinic, la rubrica „Răspunsul Ierarhului” de pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților: „Ce s-a întâmplat cu toate lucrurile ce i-au aparținut vrednicului de pomenire Pimen Arhiepiscopul, părintele nostru? Atât eu, cât și mai mulți fii ai eparhiei am vrea tare mult să existe un muzeu sau un spațiu amenajat în memoria părintelui nostru Arhiepiscop, având în vedere și împlinirea a doi ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Arhiepiscop Pimen”.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, a explicat că lucrurile personale ale Înaltpreasfințitului Părinte Pimen se află în căsuța sa de la Sihăstria Putnei. „Personal, am inițiat la Sihăstria Putnei un muzeu în memoria vrednicului de pomenire Părinte Arhiepiscop Pimen, dar, din păcate, din lipsă de fonduri, încă nu au început lucrările. Să sperăm că se va realiza și acest proiect, care este foarte generos”, a mai spus Înaltpreasfințitul Părinte Calinic.

Părintele Arhiepiscop Pimen a încetat din viață pe 20 mai 2020 și a fost înmormântat, pe 22 mai 2020, la Mănăstirea Sihăstria Putnei.