La Salonul Internațional de Carte Alma Mater Librorum, ediția a VIII-a, desfășurat în perioada 12 – 13 mai 2022, la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, un moment special a fost dedicat „In Memoriam Stavrofora Irina Pântescu, întâia stareță a Mănăstiri Voroneț”.

În prezența unui public numeros, vineri, 13 mai, în miez de zi, bibliotecara Antoneta Mihăilescu a prezentat în câteva cuvinte desfășurătorul acțiunii dedicatestavroforei Irina Pântescu, întâia stareță a Mănăstiri Voroneț (Măicuța), după care, stavrofora dr. Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț, stavrofora scriitoare Elena Simionovici, monahiile Teofana Vlad, Daniela Nechifor și rasoforele Hristofora Dranca și Alexia Pintilii (mai bine de jumătate din obștea mănăstirii) au cântat „Îngerul a strigat”, în loc de momentul de reculegere care se ține de obicei în amintirea unei persoane plecate la Ceruri.

A fost dorința stavroforei dr. Gabriela Platon ca evenimentul de la universitatea suceveană să fie „sărbătoarea Măicuței”. A urmat și cântarea „Hristos a Înviat”, la care stavrofora dr. Gabriela Platon i-a îndemnat pe toți cei prezenți să se alăture, astfel încât „sărbătoarea Măicuței” să fie încă de la început încărcată de emoție și de bucuria reîntâlnirii cu oamenii iubitori de carte, cu cultură, de Voroneț.

Panoul cu fotografiile Măicuței, realizat de jurnalistul Constantin Ciofu după ce întâia stareță a Mănăstiri Voroneț a plecat la Ceruri, a stat de veghe pe tot parcursul acțiunii desfășurate la USV, pe un perete din holul universității, unde a avut loc „sărbătoarea Măicuței”, astfel că, după cum a observat (de la distanță) Constantin Ciofu, „panoul cu fotografiile Măicuțe a devenit itinerant datorită stravroforei Gabriela Platon”.

  • 31 de ani de viețuire la Voroneț, 35 de cărți publicate despre Voroneț

Cu măiestrie, cu dragoste, cu multă cunoaștere, conf. univ. dr. Carmen Cornelia Balan a moderat „sărbătoarea Măicuței” la Salonul Internațional de Carte Alma Mater Librorum. Ne-a amintit tuturor de ce merită cu prisosință Măicuța un astfel de moment, într-un cadru academic: pentru că Măicuța iubea cartea, Măicuța le-a trimis la studii superioare pe toate maicile din obște, iar în cei 31 de ani de slujire continuă a Măicuței Irina Pântescu la Voroneț au fost publicate 35 de cărți.

Prof. Carmen Cornelia Balan și-a amintit și de cuvintele pe care deseori le rostea Măicuța: „Pe acestea să le faceţi, nici pe celelalte să nu le lăsați nefăcute”.

Au fost prezentate publicului mai multe volume tipărite în toți acești ani despre Voroneț: Albumul „Voroneț”, In honorem – „Sfânta Mănăstire Voroneţ, un sfert de veac de la reînfiinţare” (îngrijită de monahia Gabriela Platon, doctor în teologie, şi conferenţiar Carmen Cornelia Balan), „Sfânta Mănăstire Voroneț – trei decenii de la reînființare” (de stavrofora Elena Simionovici), „Stavrofora Irina Pântescu – Întâia stareță a Mănăstirii Voroneț. Biografie Interpretativă” de Carmen Cornelia Balan, „Poeziile Măicuței” etc.

 

  • Urmează calea...

 

Stavrofora dr. Gabriela Platon, din cei aproape 40 de ani de viețuire în mănăstire, peste 30 de ani i-a trăit la Voroneț, alături de Măicuța Irina, astfel că evocarea pe care a făcut-o în cadrul evenimentului a fost plină de emoție, de lacrimi în colțul ochilor, de iubire nemărginită.

Pe 1 aprilie 2021 s-au împlinit 30 de ani de la reînființarea vieții monahale la Voroneț, după 206 ani de vitregie a trăirii monahale, după 206 ani de la desființarea ei de către Imperiul Austriac. Să ne amintim ce spunea întâia stareță a Voronețului, Măicuța Irina: „Toată greutatea, tot ce a fost greu am pus în seama Mântuitorului Hristos, în seama sfinților care ocrotesc Voronețul, a Sfântului Gheorghe, a Sfântului Daniil Sihastrul, a Măriei Sale Domnul Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Pe același drum „inițiatic” al Măicuței Irina pășește și stavrofora dr. Gabriela Platon, cu credință, cu curaj, cu demnitate, cu iubire, cu milostenie pentru cei aflați în suferință, pentru că „lecțiile” învățate de la Măicuța Irina s-au bazat pe toate aceste calități. Acțiunile culturale vor rămâne o prioritate pentru actuala stareță a Voronețului. Din program nu a lipsit nici prezentarea unui moment înregistrat cu recitarea Măicuței Irina Pântescu (fabula „Lupul și mielul”). Se știe că Măicuțaavea o memorie extraordinară și știa pe dinafara sute de poezii (cu multe strofe) încă din perioada școlii primare, unele dintre acestea regăsindu-se și pe format electronic (stik de memorie) și CD.

 

  • „Mireasma cuvintelor”

 

 

Stavrofora scriitoare Elena Simionovici, profesor de limba română, a însoțit-o, în anul 1991, pe Măicuța Irina la Voroneț, dar peste un an, după serbarea școlară dinaintea vacanței mari, s-a reîntors definitiv la mănăstire. Ea a vorbit despre volumul „Sfânta Mănăstire Voroneț – trei decenii de la reînființare”, în care se regăsesc „bijuterii literare” (după cum a spus prof. Carmen Balan).

Ne-am reamintit astfel de „mireasma cuvintelor”, pentru că, da, cuvintele au mireasmă, cuvintele pe care le folosește de fiecare datăstavrofora Elena Simionovici atunci când prezintă Voronețul lumii întregi, de lângă zidurile mănăstirii, ca muzeograf; cuvintele au mireasmă și atunci când stavrofora Elena Simionovici le așază cu grijă între coperțile unei cărți sau atunci când îți oferă cu generozitate câteva gânduri, mai mult șoptite decât rostite, pe care le păstrezi pentru totdeauna în inimă.

Dr. Mihai C. Ardeleanu, doctor în științe medicale, a vorbit în cadrul evenimentului despre cum a cunoscut el obștea de maici de la Voroneț și experiența pe care a trăit-o alături de stavrofora Irina Pântescu, în momentele ei de suferință. Întâia stareță a Mănăstirii Voroneț, stavrofora Irina Pântescu, a plecat la Ceruri la vârsta de 89 de ani, pe 7 martie 2022.

 

  • „Grădinile mănăstirii” de Doina Cernica și Dany-Madlen Zărnescu a primit titlul de „Cartea Salonului – carte românească”

La Salonul Internațional de Carte Alma Mater Librorum, ediția a VIII-a, a fost lansat și volumul„Grădinile mănăstirii” (Editura Muşatinii, 2022), cu file de cronică din viaţa mănăstirii scrise în cele peste trei decenii de la reînfiinţare de jurnalista și scriitoarea Doina Cernica şi ilustrată cu reproduceri după artista plastică Dany-Madlen Zărnescu, sora mai mică a Doinei Cernica, care, din păcate, a urcat la Ceruri.

La lansare au fost prezenți reprezentanți ai Editurii Mușatinii (Dana Giurcă), reprezentanți ai USV, ai Bibliotecii USV, ai Alianței Franceze din Suceava etc. Cartea a fost prezentată de prof. Carmen Cornelia Balan și de poetul Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni.

 „Grădinile mănăstirii” de Doina Cernica și Dany-Madlen Zărnescu a primit titlul de „Cartea Salonului – carte românească”, din partea prof. univ. dr. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, care s-a ocupat de întreaga organizare a Salonului Internațional de Carte Alma Mater Librorum, ediția a VIII-a, 2022.

Diplome din partea Biblioteci USV au primit și stavrofora dr. Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț, stavrofora scriitoare Elena Simionovici, împreună cu monahiile de la Voroneț, prof. Carmen Cornelia Balan, poetul Alexandru Ovidiu Vintilă, dr. Mihai C. Ardeleanu etc.

Casetă

  • „O bucurie personală, încărcată de melancolie: prin <Grădinile mănăstirii>, sora plecată rămâne cu noi”

 

Ce ne-a spus Doina Cernica, la finalul evenimentului cultural de la USV: „Diploma/titlul de <Cartea Salonului - carte românească> decernat cărții <Grădinile mănăstirii> cu autoarea ilustrației în Cer și cu paginile de cronică având autoarea în mers, adică datoare să consemneze în continuare, atât cât îi va îngădui Bunul Dumnezeu, evenimente marcante din viața obștii Sfintei Mănăstiri Voroneț, este o onoare, raportat la calitatea și amploarea acestui Salon, eveniment major în viața Sucevei și a Universității (singurul salon din România desfășurat între zidurile unei instituții academice), cu bun răsunet, național și internațional, grație invitaților din țară și de peste graniță, de pe diverse continente, și, desigur o bucurie personală, încărcată de melancolie: prin <Grădinile mănăstirii>, sora plecată rămâne cu noi. Este a doua oară când am parte de o astfel de onoare și bucurie, o precedentă diplomă de <Cartea Salonului - carte românească> revenind în anul 2019 volumului <Dulce-amar de Bucovina>, scris împreună cu prietena, ziarista Maria Toacă din Cernăuți, carte și diplomă de asemenea reîntregitoare. Amândouă cărți dragi mie, mâini ținute împreună cu ale coautoarelor peste vremelnice hotare. Cum să nu mă consider norocoasă, cum să nu fiu recunoscătoare celor care mi-au prilejuit așezarea în lumina pe care o generează o diplomă, un titlu, un premiu a unor asemenea legături mai durabile decât despărțirile?”.