Sute de elevi, profesori, voluntari au participat vineri, 13 mai, la un marș antiviolență și la o acțiune de tip Flash Mob, la care s-au implicat și reprezentați ai Palatului Copiilor Suceava. Participanții au venit la marş „înarmaţi” cu pancarte, pe care erau scrise diferite mesaje: „Alcoolul și drogul nu te fac mare!”, „Violența este arma celor slabi”, „Fii inteligent, nu fi violent”, „Respectă viața!”, „Violența este replica incultului”, „Drogurile și alcoolul distrug inocența și viața!”, „Acordă-ne și nouă prioritate!”.

Una dintre elevele prezente la marș ne-a spus că „o acţiune de amploare, cum a fost marşul organizat pe străzile municipiului Suceava, cu mesaje directe, adresate opiniei publice, poate schimba ceva în comportamentul tinerilor”. Referitor la consumul de alcool, tutun, droguri în rândul tinerilor, eleva a completat: „Putem să-i oprim, să le întindem o mână de ajutor. Cel puţin să le arătăm că ne pasă şi că au şansa să se oprească acum, până nu este prea târziu”.

În aceeași zi, participanții la marș au asistat și la o simulare de accident rutier, activitate ce a fost sprijinită de Remat SC Alin For You SRL, ce a pus la dispoziție două autoturisme pentru efectuarea simulării accidentului rutier. Acţiunile s-au desfăşurat în cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului, a X-a ediţie (9-15 mai 2022), și au avut ca scop sensibilizarea opiniei publice şi a factorilor de decizie în vederea diminuării obstacolelor şi prevenirii consumului de droguri, plante etnobotanice, violenţă, tutun şi accidente rutiere.

Organizatorii acțiunilor din centrul municipiului Suceava au fost Asociaţia de ajutorare a copiilor şi tinerilor dotaţi, talentaţi şi din sistemul de protecţie a copilului aflat în dificultate „Euroactiv”, Asociaţia „Alecs Group”, Asociaţia „Plai Străbun” și Compartimentul de Prevenire și Analiză din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava.