O intervenție chirurgicală de reconstrucție de șold, inclusiv a articulației coxo-femurale cu grefe de la banca de țesuturi, a fost realizată în premieră la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou”, de o echipă de medici de la secția Ortopedie. Complexa operație a fost efectuată de 3 medici primari ortopezi: dr. Sorin Petrasuc, dr. Răzvan Bandac și dr. Loredana Baitoc, iar anestezia rahidiană a fost administrată și monitorizată de medicul primar ATI dr. Dorin Stănescu.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, a informat că intervenția a fost realizată în data de 18 mai a.c. și a durat 4 ore.

Practic, chirurgii ortopezi suceveni au protezat șoldul stâng al unui pacient, cu reconstrucția bazinului, folosind în acest scop grefe osoase obținute de la Banca de Țesuturi Colentina, din București.

Proteza de șold cu dublă motilitate și grefele osoase fixate cu un sistem modern de ranforsare permit refacerea lungimii piciorului afectat și redarea funcționalității și stabilității șoldului.                    

Pacientul protezat este în vârstă de 64 de ani și în urmă cu 7 luni a suferit un traumatism sever la nivelul șoldului și hemibazinului stâng, după ce a căzut de pe bicicletă într-un șanț adânc de 2 metri. În urma impactului s-a ales cu fracturi la nivelul articulației șoldului și al bazinului.

„Pacientul a fost selectat și propus pentru intervenție chirurgicală de reconstrucție acetabulară și artroplastie totală de șold, în urmă cu două luni, fiind monitorizat clinic și paraclinic până la momentul intervenției, inclusiv pentru depistarea oricăror dezechilibre metabolice sau agenți infecțiosi care ar putea conduce la complicații postoperatorii. S-au făcut demersuri pentru achiziționarea atât a implantului de reconstrucție acetabulară, cât și a protezei totale cu dublă motilitate, din fondurile Programului Național de Ortopedie, program derulat în permanență de secția Ortopedie. De asemenea, au început demersurile pentru obținerea de alogrefă osoasă de la Banca de Țesuturi Colentina, având susținerea permanentă a domnului dr. Andrei Nica, coordonatorul băncii”, a arătat dr. Teodorovici.

 

·       Pacientul operat va începe să meargă cu sprijin pe piciorul operat după 6-8 săptămâni

În cadrul procesului de îngrijiri postoperatorii pacientul va începe în secția Ortopedie un program intensiv de recuperare funcțională precoce, prin mobilizarea articulară precoce a picioarelor, cu ajutorul kinetoterapeutului și al atelelor motorizate de tip Kinetec, pe care secția le are în dotare. După externare, pacientul trebuie să continue în mod constant kinetoterapia, pentru recuperarea mobilității articulare și pentru refacerea tonicității musculare. Mersul cu sprijin progresiv pe piciorul operat va fi inițiat după 6-8 săptămâni de la operație, au explicat medicii.

Totodată, aceștia au arătat că procedura chirurgicală efectuată are o aplicabilitate deosebit de ridicată în cadrul „chirurgiei de revizie a șoldului”, atât pentru refacerea defectelor osoase acetabulare, cât și pentru refacerea stabilității articulare. Ei apreciază că intervenția pe care au realizat-o în această săptămână, o premieră pentru spitalul sucevean, constituie un pas important „pentru creșterea nivelului tehnic și calitativ al acestor tipuri de intervenții extrem de complexe”.

Purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Dan Teodorovici, a mai spus că secția Ortopedie a Spitalului Județean Suceava este singura secție de profil din Moldova care este acreditată atât să recolteze țesut osos de la donatorul viu, cât și să efectueze proceduri de transplant osos și tendinos cu alogrefe provenite de la Banca de Țesuturi Colentina, unitate cu care spitalul are protocol de colaborare din anul 2016.