Zilele acestea, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava au fost gazdele celei de-a IX-a ediții a Simpozionului Național „Valori perene în creația Mitropolitului Bartolomeu Anania”.
Festivitatea de deschidere a avut loc vineri, 10 iunie, ora 09:30, în Sala Auditorium „Joseph Schmidt” a universității sucevene, unde au susținut mesaje de bun venit prof. univ. dr. Ștefan Purici, prorector al instituției de învățământ, și doamna Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie, Inspectoratul Școlar Județean Suceava.
Au urmat o serie de conferințe susținute de preoți, profesori și cercetători veniți din mai multe județe ale țării, precum Alba, Cluj, Iași, Bistrița și Suceava.
Un moment emoționant pentru toți cei prezenți a fost lansarea volumului colectiv intitulat „Valori perene în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania” de către PC Pr. Jan Nicolae, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia: „Am sentimentul că această manifestare culturală a devenit în timp forma cea mai curată și generoasă de respect pentru figura marelui mitropolit cărturar Bartolomeu Anania care a avut ocazia, astfel, să plinească smerit încă o dată canonul celor opt ani de acasă, de data aceasta din acasa sa din dulcea și dârza Bucovină ștefaniană. Suceava se adaugă în chip mirabil pe harta culturală, alături de Vâlcea natală și Clujul auroral-vesperal, în valorificarea și moștenirea modelului cultural Bartolomeu Anania. În același timp, sunt sigur că acest simpozion se va metamorfoza într-un forum cultural și teologic bucovinean în care numele Bartolomeu Anania va deschide seria unei alte rotonde a plopilor aprinși”. Lucrare va apărea la Editurile Crimca și Renașterea, până la finalul acestui an, și conține 85 de studii și articole prezentate de-a lungul celor 8 ediții.
A urmat apoi decernarea Marelui Premiu „Mitropolitul Bartolomeu Anania” de către părintele profesor Jan Nicolae, ce la edițiile precedente a revenit mai multor personalități, dintre care amintim pe vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, monahia Elena Simionovici, de la Mănăstirea Voroneț, sau marelui actor Dorel Vișan. Anul acesta, organizatorii au oferit această distincție PC pr. prof. Ion Buga, fost cadru didactic la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din București (pentru disciplinele Teologie Dogmatică și Studiul Noului Testament), dar și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Ovidius din Constanța, „un predicator din stirpea bartolomeică, un îndrăgostit al Logosului, asemenea Mitropolitului Bartolomeu Anania (…) Acordăm Marele Premiu privighetorii pascale Ion Buga, teolog, scriitor, traducător, pentru remarcabila operă de zidire sufletească și pentru efortul exemplar de a păstra vii și nealterate valorile morale, culturale și de credință ale Bisericii și ale Neamului Românesc. Vivat!”
Manifestarea a fost moderată de doamna lector univ. dr. Geta Moroșan, de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și a fost transmisă LIVE pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prin intermediul Sectorului Media și Comunicare.
Evenimentul a continuat sâmbătă, 11 iunie, începând cu ora 11:00, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, unde a fost săvârșită Slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Mitropolit al Ardealului, Bartolomeu (Valeriu) Anania, de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a evocat celor prezenți o întâlnire avută între patriarhul Justinian, Tudor Arghezi și Mitropolitul Bartolomeu, chiar în Sâmbăta Moșilor de vară, fapt ce l-a mișcat profund pe poet. Totodată, plecând de la opera marelui cărturar și mitropolit al Ardealului, „Rotonda plopilor aprinși”, Preasfinția Sa a explicat înțelesul acestei sărbători dedicate înaintașilor noștri, trecuți la Domnul. „Sâmbăta moșilor, (…) ne tâlcuiește Mitropolitul Bartolomeu, are o semnificație specială prin numele ei. Zile de pomenire a morților avem multe în cursul anului bisericesc. Însă, înainte de Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, este o sâmbătă a moșilor, a strămoșilor, a izvoarelor neamului nostru, a rădăcinilor noastre. Moșii sunt cei care ne-au lăsat nouă, zice Mitropolitul Bartolomeu, moșia, patria, cum ne tâlcuiește Eminescu. Moșii ne-au făcut pe noi moșteni, ce în dicționar înseamnă proprietari de pământuri. Moșii sunt cei care ne-au transmis nouă moștenire, nu doar materială, ci și una spirituală, una pe dinăuntru, pe care moștenire datori suntem să o transmitem și altora, cărora noi, la rându-ne, le vom deveni moș sau strămoș.”
Simpozionul a fost organizat de Asociația Școlară Suceveană pentru Educație și Dezvoltare și Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” Cluj-Napoca, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, Mănăstirea Dragomirna, Mănăstirea Cămârzani și Parohia Șcheia I.
(Pr. Ștefan Mihalcea, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților)
Comentarii