Magistrații de la Tribunalul Suceava au pronunțat o condamnare pe viață, o pedeapsă mai rară în instanțele din România. Ghiocel Timofeev, de 53 de ani, sau ucigașul din Rădăuți cum mai este cunoscut, a fost găsit vinovat de fapta comisă în după-amiaza zilei de 6 decembrie 2021. Instanța suceveană l-a condamnat pe viață și l-a obligat să achite daune morale de 200.000 de lei. Soluția nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava. Ghiocel Timofeev a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de violare de domiciliu şi omor calificat, iar procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au descris crima care a șocat întreg orașul.

Eliberat din penitenciar în cursul anului 2020, unde a ispășit condamnări pentru omor și tentativă de omor, bărbatul s-a stabilit la Rădăuți, la locuința femeii care a acceptat să îl ia de soț din spatele gratiilor. Pentru că nu lucra nicăieri, Ghiocel Timofeev era sprijinit financiar de soție, iar banii se duceau de regulă pe băutură și jocuri de noroc. La fel s-a întâmplat și în ziua de 6 decembrie a anului trecut, când soția i-a dat 2.500 de lei, bani din care criminalul trebuia să-și cumpere haine de iarnă. Imediat după ce a plecat de acasă, s-a instalat într-o sală de jocuri de noroc, unde în câteva ore a cheltuit aproape toți banii. Timpul pierdut la păcănele și l-a condimentat cu băutură din belșug.

Anchetatorii au stabilit că a băut 10 beri și 100 ml de tequila înainte de a lua decizia care avea să provoace atâta jale. În jurul orei 16.30 a intrat într-o cofetărie, unde a comandat o altă bere. Și-a sunat soția și i-a spus că va ajunge acasă în scurt timp, dar în acest interval plănuia să intre în casa unui rădăuțean pentru a fura bani. Cu acest plan de atac pus în mintea încețoșată de aburii alcoolului, Ghiocel Timofeev a ieșit în stradă și s-a apropiat de o casă aleasă la întâmplare. A intrat în curte și pe o ușă închisă, dar care nu era încuiată, a pătruns în casă.

În acel moment, a dat nas în nas cu proprietarul și fiul acestuia, un minor în vârstă de 14 ani. Prima reacție a hoțului a fost să scoată un briceag, cu care l-a atacat pe bărbat. Acesta a făcut tot ce i-a stat în putință să se apere, dar ferocitatea atacului s-a dovedit una disproporționată. La un moment dat, victima s-a refugiat în baia situată la parterul locuinţei, însă Ghiocel Timofeev a intrat peste proprietar, pe care l-a înjunghiat de mai multe ori. Nenumăratele lovituri aplicate cu briceagul, cu pumnii şi picioarele s-au dovedit fatale, iar bărbatul a murit, în final dovedindu-se că a primit 14 lovituri de cuțit.

Agresorul și-a dat seama că a existat un martor, așa încât a plecat în urmărirea copilului care a ieșit din casă și a început să fugă pentru a-și salva viața. Ghiocel Timofeev a ieșit cu cuţitul plin de sânge în mână pe stradă, unde a fost observat de martori, care au sunat la 112 după ajutor. În scurt timp a fost pus la pământ și încătușat, iar ulterior pe numele său a fost emis mandat de arestare preventivă.