În cadrul Târgului de Sânziene - Produs în Bucovina, pe 24 iunie 2022, cu ocazia „Zilei Universale a Iei”, pe Esplanada Casei de Cultură, din Centru, va fi prezentată o expoziție de costume populare, specifice județului Suceava.

Vor fi expuse costume din colecțiile particulare ale meșterilor populari, dintre care:

- Colecția Etnografică Paul Torac, din Brodina, județul Suceava, care include spectaculoase costume populare de huțuli;

- Colecția Veronica Hojbotă, din Mănăstirea Humorului, județul Suceava;

- Colecția Stela Lucaciu, din Șcheia, județul Suceava.

„La 24 iunie, în fiecare an, este sărbătorită în ţara noastră, dar şi în comunităţile româneşti din întreaga lume, Ziua Universală a Iei. În această zi, ne gândim în mod special la ie.

În trecut, haina era primordial funcțională. Foarte importantă era funcția de comunicare a veșmântului, pentru că aceasta transmite informații despre apartenența etnică, despre comunitatea aparținătoare, despre vârstă, despre starea civilă și socială. Prin măsură și bun-simț, țărănimea echilibra societatea. Bunul-simț țărănesc a ferit oamenii satelor de a împrumuta ceea ce le era străin, ce era ineficient, nepractic și care nu le plăcea de nici un chip.

Cămașa populară, ia, trebuie să te transporte sufletește, să te ridice dintre muritori, să-ți amintească de acele degete împunse de ac, ca să iasă la lumină ea, cea unică, cea frumoasă, cum alta nu-i.

Mai trebuie să ne amintim faptul că ne respectăm și prin îmbrăcăminte, prin felul cum o purtăm. Străbunica poate nu avea școală, dar știa acest lucru și se purta ca o prințesă, ca una ce nu are seamăn. Când ieșea în sat, era sigură că are o ie ca nimeni alta, unică, ca ea. Și toată îmbrăcămintea îi era așa. Cu toate acestea, când mergeau la hramul de la Suceava, oamenii recunoșteau că o ie este de la Sfântul Ilie, sau de la Mălini, sau de la Bosanci, sau de la Humor, sau de la Arbore... Recunoșteau tiparul satului, în care fiecare fată sau femeie era singulară, pentru că era îmbrăcată cu piese unicat! Doar bunele și străbunele noastre își permiteau să poarte unicate! Doar unicate.

Deci, dacă avem norocul să moștenim o ie sau să o achiziționăm, trebuie să fim corecte cu ea și să o purtăm cuviincios. Vă așteptăm, cu drag, la noi în târg!”, a transmis Eutasia Rusu, expert etnograf, coordonator al proiectului realizat de Centrul Culturii Tradiționale Suceava.

Târgul de Sânziene, care se desfășoară în perioada 22 – 26 iunie 2022, în centrul municipiului Suceava, la km. 0, este organizat de Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural ”Bucovina”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava și Asociația ”Produs în Bucovina”.