Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat o serie de propuneri ce vizează schimbări majore în modul de organizare a examenului de bacalaureat.
Potrivit acestuia, examenul va cuprinde o singură probă scrisă, comună pentru toate profilurile și specializările, „o probă unică la limba română, matematică, științe ale naturii, istorie, geografie și științe socio-umane, care vizează evaluarea competențelor generale formate în anii de liceu”.
Examenul va avea în calendar și două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională, în loc de una cum este în prezent, dat fiind faptul că „într-o lume din ce în ce mai globalizată, comunicarea este absolut esențială. Vor fi verificate competențele de bază, echivalente nivelului B1”. De menționat că elevii care promovează, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene.
Revenind la bac, elevii vor mai trece și printr-o probă de evaluare a competențelor digitale. De asemenea, proba va putea fi echivalată.
Vor fi declarați ”promovați”, elevii care vor susține toate probele și vor obține minimum nota 6 la proba scrisă.
Sorin Cîmpeanu a mai adus în discuție și o probă scrisă facultativă, specifică domeniului și specializării, testare care însă nu va condiționa promovarea examenului de bacalaureat.
„Este vorba despre acea probă la alegerea candidatului, care are rolul de a-l ajuta în dezvoltarea lui ulterioară, pentru a încuraja elevii să se înscrie pentru a demonstra nivelul de excelență”, a arătat ministrul. Schimbările îi vizează pe elevii care intră în clasa a IX-a în anul școlar 2023-2024.
Propunerile enunțate de minister marți, 12 iulie, fac parte din proiectul „România Educată” și intră în dezbatere publică pentru 35 de zile.
Comentarii