Cei mai buni electricieni ai Delgaz Grid din județele Suceava, Botoșani, Bacău, Iași, Neamț și Vaslui se vor întrece începând de miercuri, 13 iulie, în cadrul Trofeului Electricianului - faza pe companie, eveniment aflat la ediția cu numărul 42, ce se va desfășura la Iași.

Vor participa 120 de specialiști din Delgaz Grid, electricieni și ingineri, care vor susține probe teoretice și practice. În premieră, la ediția din acest an, a fost introdusă și o secțiune pentru ingineri.

Evenimentul include, pentru al șaselea an, şi secţiunea Trofeul Electricianului Junior, secţiune la care vor participa câte trei elevi de la patru unități de învățământ cu clase cu profil energetic: Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” din Suceava, Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Iaşi, Colegiul Tehnic de Comunicații „Nicolae Vasilescu-Karpen” din Bacău şi Liceul „Ștefan Procopiu” din Vaslui.

Și în acest an, anunță organizatorii, în cadrul evenimentului vor fi prezenți cu standuri expoziționale producători de echipamente, materiale, dispozitive și unelte, aparate de măsură specifice domeniului.

În prima zi, miercuri, 13 iulie, se vor desfășura probele teoretice, ce constau în teste grilă adaptate fiecărei secțiuni în parte. A doua zi, joi, în funcție de specificul fiecărei meserii, vor avea loc probele practice ce presupun îndeplinirea în teren sau la standuri special amenajate a unor sarcini cu grad mare de dificultate sau găsirea celor mai bune soluții pentru gestionarea unor situații simulate de avarii, dar care pot apărea teoretic în activitatea curentă. Iar în ultima zi, vineri, vor fi premiaţi, felicitaţi și aplaudaţi câștigătorii, desemnați în urma punctajului cumulat la cele două probe de concurs.

Specializările din concurs sunt: exploatare staţii de transformare, exploatare reţele de medie şi joasă tensiune, PRAM (protecţii şi automatizări), măsură energie electrică, montare şi reparaţii echipament primar 110 kV şi medie tensiune din staţii de transformare, montare şi reparaţii instalaţii de medie tensiune şi joasă tensiune (posturi de transformare, linii electrice aeriene şi subterane), defectoscopie linii electrice subterane de medie şi joasă tensiune, dispecer energetic distribuție.

La aceste meserii se adaugă, în premieră la nivel de companie, dar și la nivel național, o nouă specializare, destinată inginerilor, la care vor participa șase specialiști din companie.

Toți concurenții calificați la faza pe companie au trebuit să treacă, în baza unor teste profesionale și de securitatea muncii, de faza de masă a Trofeului, la care au participat aproape 1.000 de competitori.

Trofeul Electricianului este un eveniment de tradiţie, probabil cel mai longeviv şi de anvergură concurs profesional din România. Istoria competiţiei începe în anul 1977 și este strâns legată de Moldova, prima ediţie având loc tot la Iaşi.