Pe o vreme anormal de caldă, când gerurile Bobotezei ar fi trebuit să înghețe fiecare ochi de apă, păstrarea tradiției ridicării altarelor cu cruci de gheață pentru slujba marii sărbători le dă bătăi de cap pompierilor voluntari din Bosanci. Obiceiul păstrat cu sfințenie de peste 120 de ani în comuna suceveană întâmpină de ani buni opoziția vremii, cu ierni călduroase și secetoase, care fac uneori imposibilă procurarea gheții din lacurile și iazurile zonei. Așa s-a întâmplat și în anii din urmă, anul trecut gheața fiind procurată cu mare efort și greutate din zona de munte a județului Suceava.

Pregătirile pentru procurarea gheții și fasonarea crucilor la bisericile din Bosanci au demarat în primele zile ale acestui an, însă pompierii s-au ciocnit de aceleași probleme. Au vorbit cu localnici din zona Lacul Roșu din județul Harghita, locul de unde au mai adus materia primă în anii din urmă, însă aici nici vorbă de îngheț.

Șoferul mașinii de pompieri voluntari din Bosanci, Viorel Popovici, ne-a povestit: ”Am sunat în locurile în care știam, din experiența anilor trecuți, că avem șanse să găsim gheață. La Lacul Roșu ni s-a spus că turiștii se plimbă cu barca pe luciul apei și am fost nevoiți să ne îndreptăm atenția spre lacurile din zona noastră montană. Cu ani mulți în urmă rezolvasem această problemă la fabrica de conserve din Șcheia, unde exista un tunel de înghețare în care puteam îngheța apa în tăvi. Din păcate nu mai funcționează, iar informațiile pe care le aveam acum din zona lacurilor montane nu erau relevante. Am apelat astfel miercuri la bunăvoința conducerii abatorului din Roșcani, unde am găsit înțelegere pentru realizarea a patru plăci de gheață de dimensiuni modeste, din care putem fasona crucile conform tiparelor mici pe care le avem în dotare. Sperăm ca așa, simbolic, să ridicăm câte o cruce de gheață la bisericile din comuna noastră și să păstrăm neîntrerupt acest străvechi obicei.”

În cursul acestei după-amiezi gheața va ajunge la Biserica ”Sf. Gheorghe” din centrul comunei Bosanci, unde va începe munca de fasonare a crucilor de gheață pentru slujba de Bobotează.